Vészesen közeleg az allergiaszezon - ha ezeket a tüneteket észleled magadon, mielőbb cselekedj

Mutatjuk, mely tünetek megléte esetén kell allergiára gyanakodnod.

Ha hetek óta szenvedsz a tünetektől, nem allergiáról van szó

Szigeti Tamás, a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) levegőhigiénés szakértője nemrég arról beszélt, július végére, augusztus elejére várható a parlagfű virágzása, de aki allergiás a virág pollenjére, annak már most is okozhat tüneteket – adta hírül az MTI.

A szakértő kifejtette, a növény növekedési üteme változatos képet mutat az országban, az aszályos időszak is visszavetheti a fejlődését, de jelentősen nem változtat rajta. Az NNK tavalyi felmérése szerint az allergiások csupán tíz százaléka kezdi el időben szedni – a pollenszezon előtt két héttel – a gyógyszereit, pedig már el lehetne kezdeni.

Magyarországon 3,5 millióra tehető az allergiások száma, közülük 1,5 millióan a parlagfű pollenjére érzékenyek.

A következő tünetek esetében lehet allergiára gyanakodni: orrdugulás, orrfolyás, szemviszketés, könnyezés, tüsszögés, krákogás.

Ha már hetek óta megvannak a tünetek, valószínűleg nem nátháról van szó (az 8-10 nap alatt elmúlna), hanem allergiáról. Ez esetben érdemes felkeresni egy allergológust, fül-orr-gégész szakembert, aki felállítja a pontos diagnózist, felírja a megfelelő gyógyszert – tanácsolja a Meteo Mecsek.

A baranyai időjós portál emlékeztet rá: ha a telkünkön sok parlagfű van, távolítsuk el, hiszen sok bosszúságot okoz nem csak nekünk, hanem a körülöttünk élőknek is. A hatóságok bejelentés alapján mennek ki, így 15 ezertől 5 millió forintig terjedhet a büntetés

Érdemes a virágzás előtt elpusztítani a növényt, így kevesebb esély van a továbbterjedésére.

Fotó: 123rf

Augusztus elejére várják a parlagfű virágzását, ám aki allergiás a virág pollenjére, annak már most is okozhat tüneteket.

Leadfotó: 123rf

Oldalak