Koronavírus: a leggyakoribb kérdések és tévhitek

Sokaknak még mindig nem teljesen világos, mit szabad és mit nem a világjárvány idején, pontosan mit jelent a karantén és milyen tévhiteket nem jó, ha elhiszünk a vírus kapcsán.

Még mindig hihetetlen

Sokan talán még most is alig hisszük el, hogy ez a járvány tényleg megtörténik. Az ember innen-onnan hallott, tanult és olvasott a történelem során pandémiákról, de a legtöbben azt gondoltuk, a mi életünkben képtelenség, hogy előforduljon valami hasonló. Olyan ez az egész, mint egy rossz álom, amiből jó lenne már felébredni. Mostanra talán a széleskörű tájékoztatásnak köszönhetően a lakosság nagy része tisztában van azzal, mi a teendő annak érdekében, hogy megfékezzük a fertőzés terjedését és megvédjük az egészségünket, ugyanakkor tény, hogy sajnos számos álhír is terjed a neten a témáról. Ennek következtében még mindig akadnak olyan tévhitek, amiket ideje eloszlatni, illetve olyan fontos kérdések, melyek gyakran felvetődnek az emberekben - akár magával a betegséggel, akár a karanténnal kapcsolatban.

#1 A "maradj otthon" csak egy javaslat

Szomorú, hogy jó páran vannak Magyarországon is, akik még mindig nem látják be, a probléma igenis valós. Amikor a hivatalos szervek és a környezetünkben lévők erősen javasolják, hogy "maradj otthon", akkor azt tulajdonképpen nem egy szimpla, jelentéktelen javaslatnak szánják, hanem egy íratlan szabálynak, amit bizony kötelező lenne betartani. Lehet, hogy pont te - mivel fiatalabb vagy, erős az immunrendszered és így tovább - nem kapod el a koronát, vagy ha el is kapod, nem jönnek ki rajtad a tünetek, hordozó vagy és ezek szinonimái, de ha közösségbe mész, ugyanúgy átadhatod, ráadásul egy idős emberre nagyon is veszélyes a vírus.

Akkor konkrétan sehová nem mehetek?

Sokakban felmerülhet a kérdés, hogy kitehetik-e egyáltalán a lábukat otthonról a karantén idején. A válasz: igen. Boltba nyilván muszáj mennünk, hiszen a fényevés még mindig nem bizonyítottan egészséges, illetve nyugodtan le lehet menni sétálni a környékre, ha vasárnap süt a nap és 20 fok van. A lényeg az, hogy lehetőség szerint maszkban tegyük mindezt és tartsuk meg a kellő távolságot (minimum két métert, de ezt tényleg alsóhangon) a többiektől. Hangsúlyozzuk, a séta nem azt jelenti, hogy órákat korzózzunk a plázákban, vagy épp most gyönyörködjünk a nevezetességekben. Igaz, hogy Budapest forgalmas utcái jelentősen kiürültek, de sajnos látjuk és ismerősöktől is értesülünk róla, hogy még mindig nagyon sokan nem veszik komolyan a "maradj otthon" kampányt. Pedig ha most mindenki betartaná ezt az egyszerű szabályt, hamarabb túl lehetnénk az egészen.

Magyarország most van a csoportos megfertőződés szakaszában, vagyis most tényleg kisebb-nagyobb közösségek egyszerre betegedhetnek meg, ha felelőtlenek vagyunk. Jelenleg már több mint 160 igazolt koronavírusos esetről tudunk, a halálos áldozatok száma pedig hétre nőtt hétfő reggelre.

#2 A maszk nem segít

Igaz, hogy sokat olvashattál arról, hogy a maszk nem segít, ha egészséges vagy, ugyanakkor pont annyival több, mint a semmi. Ha valaki tüsszent, köhög és egyebek, netán úgy teszi mindezt, hogy épp elmegy melleted a boltban és elfelejti a szája elé tenni a kezét, akkor máris megvan a baj. A vírus bekerül a levegőbe és szétszóródik, így könnyen elkaphatod. A maszk megvédhet ilyen körülmények között, ráadásul ez fordítva is igaz: ha te köhögsz vagy tüsszentesz, a maszk szintén megvédi a környezeted. Ne tartson vissza az, ha a viselése miatt kapsz néhány megvető pillantást. Fő a biztonság.

#3 Házi kézfertőtlenítők használata

A BBC szakértője felhívja a figyelmet arra, hogy hiába fogynak rohamosan a kézfertőtlenítők, házilag gyártott verzióval nem tudjuk ezeket helyettesíteni. Általában az olyan alapanyagok, amikből lehetne otthon ilyet készíteni, károsak nagyon a bőrre nézve, így nem tanácsos a használatuk. A vodka sem segít, mert nincs benne annyi alkohol, ami elpusztítaná a vírust.

Cikkünk folytatódik...

Fotó: 123rf

Oldalak

  • 1
  • 2

Szólj hozzá Te is!