Egészség

Rusvai Miklós: már nagyon esedékes a negyedik vakcina szükségessége

Rusvai Miklós szerint már szükséges lehet a negyedik oltás Magyarországon. A virológus ismét felhívta a figyelmet arra, hogy az omikron-variáns hamarosan beindíthatja a koronavírus-járvány ötödik hullámát.

Ötödik hullám, negyedik oltás

Rusvai Miklós virológus szerint a negyedik vakcina elsősorban már azoknál lehet szükséges, akiket nagyon korán oltottak – írta meg a Portfolio. Körülbelül egy évvel ezelőtt kezdődtek az immunizálások az egészségügyben, az idősotthonokban, ezért ennél a csoportnak lehet a legalacsonyabb a védettsége a vírussal szemben.

„Akik két Sinopharm vakcinát kaptak tavasszal és egy emlékeztető oltást nyáron, azoknak lehetővé kell tenni a 4. oltás felvételét” – mondta a Portfolio-nak Sinkó Ottó, a Videoton társ-vezérigazgatója a vállalat munkavállalóinak tesztelési eredményeire alapozva. A 60 év felettiek egy részénél ugyanis egyáltalán nem alakult ki védettség két Sinopharm után, és voltak, akiknél csak alacsony ellenanyag-szintet mutattak ki. Nekik a 3. dózis átmenetileg megemelkedett védettséget adott, de ők nem tekinthetők teljes értékű 3 oltással védetteknek, ezért a 4. oltás náluk korábban indokolt.

Sinkó szerint a kormánynak januárban biztosítani kell a hozzáférést a 4. oltáshoz, aminek a felvételét azoknak is érdemes megfontolniuk, akik négy-öt hónapja kapták meg a 3. dózist, hiszen jelentősen mérséklődhetett mostanra az ellenanyag-szintjük. Főképp azok vannak veszélyben, akiknek egyébként sem volt kifejezetten magas a védettségi szintjük.

A Videoton vezére szerint egyértelmű, hogy az emlékeztető oltásoknak mRNS-típusú vakcináknak kell lenniük, hiszen ezekkel kapcsolatban ismerünk széleskörű tudományos eredményeket, ráadásul a vállalat mérései alapján ezek az oltások alakítják ki a legmagasabb szintű védettséget a koronavírussal szemben. A Pfizer 3. dózisa például az omikronnal szemben is hatásos, de fontos látni, hogy gyorsan csökken a védettség.

Rusvai Miklós a fertőzési adatok kapcsán megjegyezte, hogy habár Magyarország túl van a negyedik hullám csúcsán, a vírus az ünnepek alatt is fertőz. Az omikron hamarosan beindítja az ötödik hullámot is, amit valószínűleg az ünnepi népmozgás idéz elő: a családlátogatások, a baráti összejövetelek vélhetően lehetőséget adtak az omikron terjedésére.

Nincs ok az aggodalomra, ezennel nem egy káros mellékhatásról van szó, sőt. Kiderült, hogy a Covid-vakcináknak az életmentésen kívül további előnyös hozadékai is vannak.

Fotó és leadfotó: 123rf

Oldalak

Egészség
Sztárok
Csütörtök este lezajlott az Anya jól van (?) konferencia, amit a Femcafe és a P&A Productions az anyai kiégés prevenciójának és megsegítésének érdekében hozott létre. Az eseményre elfogadta...
Lifestyle
Nincs annál kellemetlenebb, mikor a legnagyobb szükség idején az embernek lövése sincs arról, hogyan kell használnia a vécét.
Fashion&Beauty
Amikor bekukkantunk egy nő szekrényébe, valószínűleg rengeteg farmernadrágot találunk, melyeken mind más és más méret van jelezve, mégis ugyanolyan jól állnak a gardrób tulajdonosának. Vajon miért...