Letarolhatja Európát az omikron variáns? Minden, amit tudni kell az új koronavírus-változatról

Alig pár napja jelent meg a szupermutánsnak is titulált vírusvariáns, máris rengeteg információ terjedt el róla. Sokan rögtön megkongatták a vészharangot, de a szakértők szerint pánikra egyelőre nincs ok.

Nagy riadalmat okozott az omikron megjelenése

Az omikron vírusvariánst, amely jelentős mutációkat tartalmaz az eddigi koronavírus-variásokhoz képest, először Dél-Afrikában azonosították. Egyelőre semmi biztosat nem tudni róla, például hogy mennyivel fertőzőképesebb, mennyiben pusztítóbb és mennyiben kerüli meg a vakcinát, ha megkerüli, vagyis, hogy a meglévő védőoltások mennyire hatásosak ellene. Szakértők szerint két hét múlva már többet fogunk tudni róla, most még feltételezések vannak, de ez – illetve talán az elővigyázatosság – elegendő is volt ahhoz, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) pénteken aggasztónak minősítette a nagyszámú mutációval rendelkező omikron vírusvariánst, amely a WHO szerint gyorsabb mértékben terjedhet más változatokhoz képest és amelynél az újrafertőződés fokozott kockázata is fenn áll az új típusú koronavírus eddig ismert variánsaihoz képest.

Hétfő reggel a WHO a 194 tagállamnak megfogalmazott üzenetében az áll: az omikron variáns valószínűleg globálisan szétterjed, éppen ezért nagyon magas kockázatot jelent, a járvány újabb hullámainak pedig egyes régiókban komoly következményei lehetnek. Éppen ezért felhívják az országok figyelmét, hogy gyorsítsák fel az oltási kampányokat a magas kockázatú csoportokban és készítsenek elő hatásmérséklő terveket az alapvető egészségügyi szolgáltatások fenntartása érdekében – írta meg a 24.hu.

Pedig az „eredeti”, dél-afrikai fertőzöttek között eddig egyetlen esetben sem okozott súlyos megbetegedést a koronavírus omikron nevű változata – erről Angelique Coetzee, a dél-afrikai orvosszövetség elnöke beszélt vasárnap. A BBC brit közszolgálati televízió politikai magazinműsorának nyilatkozva elmondta: éppen azt találta feltűnőnek, hogy a rendelésein szokatlan, de rendkívül enyhe tünetekkel, főleg izomfájdalmakkal, kimerültséggel vizsgálatra jelentkező páciensek koronavírus-tesztjei lettek pozitívak. Ezután hívta fel az egészségügyi minisztérium oltásügyi tanácsadó testületének figyelmét arra, hogy a jelenleg világszerte domináns delta variánssal nem összeegyeztethető tünetekkel jelentkeznek páciensek, akiknek koronavírus-tesztjei kivétel nélkül pozitívak.

Coetzee professzor hangsúlyozta: az omikron vírusvariánssal fertőzött dél-afrikaiak közül eddig senki nem szorult kórházi kezelésre, a tüneteket mutató dél-afrikai pácienseknek rendszerint még komolyabb torokfájásuk sincs, nem gyötri őket köhögés, legfeljebb kapar egy kicsit a torkuk, emellett nem veszítették el íz- és szaglóérzetüket sem.

Bár Coetzee szerint feleslegesen estek pánikba, az enyhe tünetek ellenére számos külföldi ország gyors és radikális szigorító intézkedéseket jelentett be az omikron terjedése miatt. Az először Dél-Afrikában azonosított omikron vírusváltozatot Európa több országában azonosították már: Anglia, Németország, Hollandia, Dánia, Olaszország, Csehország és Ausztria is beszámolt már fertőzésekről. Ennek hatására a világ több állama is korlátozza a beutazást a dél-afrikai régió különböző országaiból. A légi közlekedés korlátozásához Magyarország is csatlakozott, Izrael pedig egyenesen lezárta határait a külföldiek előtt.

Cikkünk folytatódik, lapozz!

Fotó: 123rf

Oldalak