Egészség

A magyar virológus leleplezte az omikronnal kapcsolatos legsúlyosabb tévhiteket

Az omikron variáns jelenlétét először Dél-Afrikában észlelték a szakemberek, azóta pedig már számos környező országban felfedezték, és csak idő kérdése, hogy mikor bukkan fel Magyarországon is. A legújabb vírusváltozat immáron hetek óta lázban tartja a világot, és szinte természetes, hogy újabb és újabb tévhitek alakultak ki körülötte.

Rekordsebességgel kezdett terjedni

A koronavírus omikron variánsának jelenlétét először a Dél-Afrikai Köztársaságban igazolták. Az új vírusváltozat rekordsebességgel kezdett el terjedni, már több környező országban is kimutatták a jelenlétét, igaz, Magyarországon eddig egyetlen omikronnal összefüggő koronavírusos megbetegedést sem detektáltak (ugyanakkor a hazai virológusok szerint csak idő kérdése, mikor üti fel a fejét itthon is a legújabb mutáció). Szinte természetes, hogy az omikron felbukkanása újabb lendületet adott a koronavírussal kapcsolatban amúgy is terjengő - és egyre csak szaporodó - tévhiteknek.

Kemenesi Gábor magyar virológus egy friss Facebook-posztjában vállalkozott arra, hogy rendet vágjon az omikronnal kapcsolatos hamis képzetek, tévhitek és álhírek zavarbaejtő dzsungelében.

"Vannak eltűnni nem akaró álhírek, melyekkel továbbra is sűrűn találkozni. Ezek sajnos a félelmeket, félremagyarázatokat erősítik és végül a súlyos vagy halálos kimenetelű fertőzések számát növelik" - írja bejegyzésében Kemenesi, majd sorra veszi a legsúlyosabb - és ezért határozott cáfolatot is érdemlő - tévhiteket.

Fotó: 123rf

Lapozz, a második oldalon folytatjuk!

Oldalak

Egészség
Lifestyle
Immáron 10. alkalommal ítélték oda a Televíziós Újságírók Díját a legjobb tévés produkcióknak, műsorvezetőknek és televíziós színészeknek. A rangos kitüntetést ezúttal is a hazai sztárvilág...
Fashion&Beauty
Hamarosan felvehetjük a rövidnadrágokat, de ha érdekel, hogy melyik fazon lesz a divat idén, akkor nézd meg a cikkvégi galériánkat!
Home&Design
Két mexikói testvér nagyot álmodott és az egy szem szobanövényükből mára milliárdos értékű vállalkozást kreáltak.