Az omikronnal még nincs vége? Innen indulhat a következő szupermutáns

Olyan siralmas a járványhelyzet ebben az országban, hogy a szakemberek attól tartanak, a vírus korlátlan terjedése újabb vírustörzsek kialakulásához vezethet.

Újabb kockázat

Az omikron szupermutánst, amely jelentős mutációkat tartalmaz az eddigi koronavírus-variánsokhoz képest, először Dél-Afrikában azonosították novemberben, mostanra pedig a világ legtöbb országban bizonyítottan fellelhető. Még mindig nagyon keveset lehet tudni róla, az első feltételezések szerint bár jobban fertőz, mint a delta névre hallgató elődje, enyhébb lefolyású betegséget okoz, ezt a feltevést azonban az utóbbi időben egyre többen cáfolják. Egyes tudományos eredmények szerint két vakcina már nem nyújt elégséges védelmet az omikronnal szemben, a harmadik dózis viszont 70-75 százalékos védettséget képes adni brit szakértők szerint.

Egyesek már most a következő szupervariáns megjelenését vizionálják. Az óceániai Pápua Új-Guineában rettentő súlyos a járványügyi helyzet, alacsony a tesztelések aránya, és a felnőttek öt százaléka sincs beoltva, ezért a szakemberek attól tartanak, a vírus korlátlan terjedése újabb vírustörzsek kialakulásához vezethet. A jelenlegi helyzet különösen Ausztrália számára jelent hatalmas veszélyt, hiszen már több alkalommal merült fel annak veszélye, hogy a mindössze négy kilométeres távolságra található országból behurcolt esetek adnak majd új lendületet a járvány ausztrál kitörésének – írja az Infostart.

Cikkünk a következő oldalon folytatódik, lapozz!

Fotó: Pexels

Oldalak