Nagyszerű eredmény: ezen a helyen már minden felnőtt megkapta a koronavírus elleni oltást

Szinte hihetetlen, de a szigeten a teljes felnőtt lakosságot beoltották a COVID-19 betegséget okozó vírus ellen.

Az első hely, ahol minden felnőtt védve van

Procida az első olasz sziget, ahol a 18 év alattiakat kivéve mindenki kapott koronavírus elleni védőoltást – írja a Portfolio. A nagyszerű eredményről Dino Ambrosino polgármester tájékoztatta a világot hétfőn, így a Nápolyi-öbölben található sziget kiérdemelte a „COVID-19 mentes sziget” címét is. A polgármester elmondta, hogy a szigeten élő 7500 emberből már 6115-en megkapták az első dózist a vakcinából – ebbe beletartoznak az itt élő 18 éves lakosok is. A tömeges oltakozás szerdán kezdődött el azért, hogy biztonságban megnyithassák az idegenforgalmi szezont, így senkinek sem kell majd aggódnia amiatt, hogy Procidán kapja el a vírust. A nem messze lévő Ischia szigetén szintén elkezdődik a lakosság oltása, méghozzá kedden: itt szintén az a cél, hogy néhány nap alatt minden felnőtt megkapja a vakcinát, Capri pedig szintén saját lakosai beoltásával várja a turistákat.

Ponza és Ventotene is az átoltottságot tűzte ki céljául, a vakcinázásért felelős Francesco Paolo Figliuolo járványbiztos tábornak pedig úgy nyilatkozott, hogy minden használható oltóanyagot felhasználnak. Az egészségügyi tárca adatai szerint már 14,7 millió olasz megkapta az első védőoltást, ami a lakosság 24,5%-át jelenti, 6,2 millióan pedig már a második dózisban is részesültek. A tömeges oltakozáshoz az AstraZenecát is szeretnék bevetni, méghozzá úgy, hogy azt a hatvan év alattiak esetében is alkalmazhassák. Figliuolo szerint május végére minden 65 év feletti lakos megkapja majd az első oltást, és már csak egy régió, Valle d’Aosta van zárlat alatt.

Müller Cecília az Operatív Törzs hétfői tájékoztatóján beszélt részletesen arról, pontosan hol fogják használni az egydózisú Janssen-vakcinát, de elmondta azt is, kik kapják majd meg a kedden érkező Pfizer-oltóanyagot.

Leadfotó: 123rf

Oldalak