Versenyt futunk az idővel: ekkor tetőzhet a negyedik hullám Müller Cecília szerint

Már nincs is olyan messze a járványhullám csúcsa.

Még a felfutó szakaszban járunk

Soha nem volt annyira szükség a koronavírus elleni védőoltásra, mint most, hiszen versenyt futunk az idővel – ezt az M1 reggeli műsorában mondta el Müller Cecília, országos tisztifőorvos az M1 reggeli műsorában. Jelenleg a negyedik járványhullám felfutó szakaszában vagyunk, a fertőzöttek száma napról napra emelkedik, és nő a kórházba kerülők száma is. Ezért fontos az oltások felvétele, hiszen legalább két hétnek kell eltelnie, hogy a vakcina kifejtse hatását. Megjegyezte ugyanakkor, hogy a védőoltás sem véd meg ugyan százszázalékosan a fertőzéstől, de elkerülhető vele a betegség súlyos lefolyása, a kórházba kerülés.

Müller Cecília az oltási akcióhét tapasztalatait jónak értékelte, hozzátéve, hogy a regisztráció és időpontfoglalás nélküli oltási lehetőség úgy tűnik, kicsit kényelmesebb forma az embereknek. Az akcióhét első napján, hétfőn több mint 131 ezren vették fel a koronavírus elleni vakcinát, és közülük több mint 14 ezren kérték az első oltást, ami mutat egyfajta szándékot az oltási sorozat befejezésére – mondta. A szakember kiemelte, a harmadik védőoltás felvétele is nagyon fontos, ezzel újra magasra, 80–90 százalékra lehet emelni a szervezet védekezési képességét. Müller Cecília beszélt arról is, hogyba fertőzés következtében a kórházba kerülés esélye négyszer nagyobb az oltatlanoknál, az intenzív osztályra kerülés esélye pedig tízszeres, bizonyos krónikus kockázatoknál pedig akár tizenhétszeres is lehet.

A vírus örökítőanyagának szennyvízben mért értékeiről elmondta, azok magas szinten stagnálnak, de a stagnálás azt mutatja, hogy egy-két hét múlva a járványhullám tetőzhet Magyarországon.

Az emberi erőforrások minisztere a rádióban arról beszélt: Magyarország szerencsére jelenleg is messze van a katasztrófától, és reméli, ez így is marad.

Fotó: MTI; leadfotó: Mokka / TV2

Oldalak