Merkely Béla: Gyakorlatilag minden oltatlan el fogja kapni a koronavírust

A Semmelweis Egyetem rektora úgy véli, a koronavírus negyedik hulláma nem ró majd akkora terhet az egészségügyi ellátórendszerre, mint az előző kettő, de a delta variánssal szemben mindenki védtelen, aki nem oltatta be magát, ez pedig sok problémához vezethet.

Elnyújtott, laposan emelkedő görbe jön

A koronavírus-járvány negyedik hulláma itthon minden bizonnyal kevésbé terheli majd meg az egészségügyi ellátórendszert, mint az előző kettő - nyilatkozta az InfoRádió érdeklődésére a Semmelweis Egyetem rektora, Merkely Béla az Infostart cikke szerint. A Széchenyi-díjas egészségügyi szakember hozzátette: "Nem egy második-harmadik hullám típusú görbét fogunk látni, hanem egy elnyújtott, laposan emelkedő görbét."

A delta vírusvariáns rendkívüli fertőzőképes, és meg fogja találni azokat a személyeket, akik nincsenek beoltva - árnyalta tovább a képen Merkely, aki arról is beszélt, hogy az átoltottság és átfertőzöttség mértéke relatíve magas Magyarországon, a nyájimmunitás azonban ennek ellenére sem érhető el, ami szerinte ahhoz vezet, hogy minden oltatlan személy el fogja kapni a koronavírust. Azt pedig már régóta tudjuk, hogy a most terjedő delta variáns sokkal veszélyesebb, mint az eredeti vadvírus, mely részben a korábbi járványhullámokat is okozta. Egyrészt fertőzőképesebb, másrészt súlyosabb tüneteket is produkál, érezhetően növeli a kórházi kezelésre szoruló betegek számát is.

Fotó: 123rf

Lapozz, rögtön folytatjuk!

Oldalak

  • 1
  • 2