Két vagy három oltás után számítunk teljesen beoltottnak?

Európa szerte megoszlanak a vélemények a kérdésben, hogy mikortól számítunk teljesen oltottnak. Van, ahol a védettségi igazolvány érvényességét is ettől teszik függővé. Cikkünkben felvázoljuk az egyes országokban jelenleg érvényben lévő szabályokat.

A harmadik oltás luxus?

A héten oltási akcióhét zajlik Magyarországon, amely során bárki, előzetes regisztráció vagy időpontfoglalás nélkül felveheti a koronavírus elleni védőoltást. Müller Cecília kedden rendkívül sikeresnek értékelte az intézkedést, az országos tisztifőorvos elmondása szerint az első napon, hétfőn több mint 131 ezer embert oltottak be, közülük 105 ezren a harmadik, emlékeztető vakcinát kapták meg. A negyedik hullám erősödésével egyre több európai országban gondolják úgy, hogy csak a harmadik oltás beadatása akadályozza meg a betegszámok növekedését.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint azonban botrány, hogy a gazdag országokban már harmadik oltást adnak be, mikor a szegényekben még az elsőre is tömegek várnak – írja a Euronews. Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, a WHO vezérigazgatója elmondta, hatszor annyi a világszerte beadott harmadik oltások száma, mint az alacsony jövedelmű országokban beadott első oltásoké. „Semmi értelme nincs egészséges felnőtteknek harmadik oltást adni, vagy gyerekeket oltani, míg egészségügyi dolgozók, idősek és betegek a világ nagy részén még mindig az első oltásukra várnak” – fogalmazott korábban.

Lapozz a cikk folytatásáért!

Fotó: MTI / Varga György

Oldalak