Egyre több a koronavírusos gyerek, már ők sem ússzák meg tünetmentesen

A járvány 4. hullámában egyre több az olyan gyermekbeteg, aki ellátásra szorul.

Hamarosan a legkisebbek is megkaphatják az oltást

A tanévkezdés előtt, augusztusban kezdődött a 12 éven felüliek oltása, amire a Házi Gyermekorvosok Országos Egyesületének elnöke szerint nagy szükség volt. Havasi Katalin az RTL Klub Híradójának elmondta: hétről hétre egyre több a koronavírusos gyerek, az oltatlan 12-18 évesek között is, illetve még a nem oltható 12 év alatti gyermekek körében is. Ráadásul a korábbinál súlyosabb tünetekkel jelentkezik náluk a vírus, hiszen az előző hullámokban a tünetes szülők gyermekei általában nem, vagy csak enyhe tüneteket mutattak.

A Bethesda Gyermekkórházban is megugrott a beteg gyerekek száma. Velkey György igazgató azt mondta, az elmúlt másfél év karanténos időszaka miatt kevesebb kórokozókkal találkoztak a kicsik, most pedig, hogy ismét közösségben vannak, a szezonális légúti betegségek mellett egyre többen vannak a covidosok is. Szerencsére súlyos esetekre eddig nem volt példa, de a fulladás, torok- és fejfájás, hányás, hasmenés hátterében nem ritkán tudják kimutatni a koronavírust.

Zacher Gábor sürgősségi szakorvos szerint amint engedélyezi az Európai Gyógyszerügynökség, itthon is el kellene kezdeni a 12 alattiak beoltását. A hatvani kórház sürgősségi osztályának orvosa a Portfolionak adott nyilatkozatában kiemelte: érdemes lenne az oltási kampányt erőteljesebb maszkhasználattal kiegészíteni, nemcsak a közlekedési eszközökön, de az összes zárt térben egyaránt, illetve a nyilvános rendezvényeken való részvételhez megkövetelni a beoltottságot.

Hivatalos adatok egyelőre nincsenek a beteg gyerekek számát illetően, illetve a gyerekeknél előforduló utótünetekről sem tudni még semmit. Havasi Katalin megjegyezte: amíg nem lehet a kicsiket beoltani, addig a szülők védettsége még fontosabb.

Ebben az országban hagyták jóvá a világon elsőként a koronavírus elleni tablettás gyógyszert. Az új készítmény, amelyet a már tünetes betegek kaphatnak fordulópontot hozhat a járvány elleni harcban.

Leadfotó: 123rf

Oldalak