Egészség

Lehet egy hatékonyabb módja a koronavírus elleni védőoltás beadásának, mint az injekció

Lehetséges, hogy hatékonyabb a koronavírus elleni védőoltás orrspray formájában. Jelenleg is több termék tesztelése zajlik, amelyek képesek aktiválni a nyálkahártya immunvédelmét.

Injekció helyett orrspray

Bár a vakcinák képesek megóvni az embert a súlyos szövődményektől, a fertőzést nem tudják teljesen kivédeni, aminek oka a szakemberek szerint a vakcinák bejuttatásának helyében keresendő. Ezért a kutatók már jó ideje dolgoznak egy másik módszer kidolgozásán, hogy a koronavírus ellen ne csak védőoltással, hanem orrspray-vel is tudjunk védekezni – írja a hvg.hu.

Az orrlyukba belőtt vakcina mellett több érv is szól: a szakemberek szerint egyrészt könnyebben beadható, mint a védőoltás, másfelől ez az a hely, ahol az ember jó eséllyel először érintkezik a kórokozóval. Jelenleg legalább nyolc ilyen orrspray-t fejlesztenek, három pedig már a klinikai kísérletek hármas fázisánál tart, ami azt jelenti, hogy nagy számú önkéntes csoporton tesztelik a hatékonyságukat.

Az orrspray előnye lehet, hogy képes aktivizálni a nyálkahártya védelmező hatását. Erre a vakcinák többnyire nem képesek, holott a nyálkahártya speciális sejtekre és antitestekre támaszkodva képes lehet még azelőtt megállítani a vírust, hogy az komolyabban megfertőzné a szervezetet.

Lapozz a folytatásért!

Fotó: 123rf

Oldalak

Egészség
Lifestyle
Veled is előfordult már, hogy szinte megundorodtál a kedvenc parfümödtől a menstruációd idején?
Fashion&Beauty
Mutatjuk, hogy mit pakolj a bőröndödbe, hogy felszabadultan, de mégis stílusosan érezd magad a nyaralás alatt.
Sztárok
Alig akarjuk elhinni, de Sandra Bullock hamarosan 60 éves lesz, pedig friss fotóit elnézve simán letagadhatna minimum 15 évet. Vajon hogy csinálja?