Egészség

Kásler Miklós a delta variánsról beszélt: elmondta, szükség van-e a harmadik oltásra

Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere a harmadik oltás szükségességéről, valamint a delta variáns gyors fertőzőképességéről is beszélt a Spirit FM Exkluzív című műsorában.

Mindenkit figyelmeztet

Kásler Miklós szerint a szerdai kormányülés után már konkrétumokról is lehet beszélni a harmadik oltást illetően, ám a miniszter úgy gondolja, hogy elsősorban 60 év felett, hat hónap után lehet célszerű beadatni a harmadik oltást. A holnapi kormányülésen állítása szerint nagyon pontos döntés fog születni, vakcinatípusokra lebontva, és mindenkinek azt javasolja, hogy ezt kövesse is. A miniszter közölte, hogy a koronavírus hosszú háborújának ezt az ütközetét megnyertük – célzott ezzel a harmadik hullám leküzdésére –, ám van még egy aggasztó dolog: a reprodukciós tényező, ami közelít az egyhez, és át is lépi azt. Kásler figyelmeztette az embereket arra is, hogy a delta variáns már megjelent Európában, a mutáns pedig 60%-kal agresszívabb, mint a brit mutáns, ami 50 %-kal volt fertőzőbb az eredeti változatnál. A miniszter szerint az egy légtérben tartózkodók között akár 12 perc is elég ahhoz, hogy megfertőzzék egymást a delta variánssal, ez pedig rendkívül gyors fertőzőképességet jelent. Kásler közölte, hogy az oltásoknak nincs alternatívája, a jelenleg 600 ezer oltatlan 60 év feletti lakosnál ez az életet is jelentheti. „Irodalmi adatok vannak, hogy a második ismétlő oltás heterológ vakcinával, tehát más típusú vakcinával növeli a védettséget” – tette hozzá, ugyanis a miniszter szerint nem csak a koronavírus elleni, hanem minden más oltásnál is csökken a védettség az idő múlásával. Kijelentette továbbá azt is, hogy a negyedik hullámot Magyarország nem tudja elkerülni, a helyzet pedig hasonlít az egy évvel ezelőttihez: az első hullám leküzdése után külföldről bekerült a brit variáns, és nagyon hasonló dolog zajlik most is, ám Kásler nem lát lyukat az egészségügyben, szerinte a dolgozók nehéz időszak elé néznek, de fel vannak rá készülve.

A WHO mindenkit arra kér, ne gondolja senki, hogy jó ötlet a különböző oltóanyagok keverése.

Leadfotó: facebook.com/kasler.miklos.hivatalos

Oldalak

Video Interjú Jakupcsek Gabriellával
Egészség
Sztárok
Amióta berobbant a köztudatba, Julia Robertset mindig vörös hajjal láttuk, ennek azonban most vége, a színésznő ugyanis drasztikus változtatás mellett döntött.
Lifestyle
Igazi kánikulai meleg van, de a kemény viharok sok helyen meg fogják cibálni a forróság bajszát. A gond csak, hogy jégesőre is számítani kell.
Sztárok
Metzker Viki is bekerült a nyertesek közé a Joy Social Media Award díjátadón, méghozzá a #Hallgasshazait kategóriában.