Egészség

Inkontinencia kivizsgálása - Minden, amit érdemes róla tudni

A vizelet, vagy széklettartási képesség gyengülését, visszatartási képességének elvesztését nevezzük inkontinenciának. A kialakulásának hátterében többféle ok is állhat. Ahhoz, hogy a probléma orvosolható legyen, mindenképpen szükséges megtalálni a kiváltó okot. Az nagyobb fokú inkontinencia kivizsgálás nélkül nem kezelhető, kezelés nélkül pedig nagyon megnehezíti a mindennapokat.

Inkontinencia okai

Az inkontinencia kivizsgálás első lépéseként meg kell találni a kiváltó okot, hogy a megfelelő kezelés kiválasztható legyen. Akár vizelet inkontinencia, akár széklet inkontinencia a probléma, a hátterében gyakran a kismedencei és záróizmok gyengesége, sérülése, működési elégtelensége áll. Sok esetben a változó korba lépve, 40-50 éves kor környékén, a hormonális változások hatására jelennek meg a panaszok. A változó korban az izmok elgyengülnek, működésükben zavar alakulhat ki.

Nem csak a hormonális változások hatására alakulhat ki az inkontinencia probléma. Fiatalabb korban is jelentkezhet, ilyen esetekben általában hüvelyi úton történő szülés, vagy valamilyen műtét (végbélsipoly, aranyér, végbélrák műtét, végbéltágítás, méheltávolítás, stb.) miatt sérülnek az izmok és az idegek. A sérülések gyakran sok esetben nem okoznak észrevehető problémát. A működő izmok megpróbálják átvenni a szerepüket, mely ideig óráig működhet is, majd ezek kifáradásával a változó korban megjelennek a panaszok.

Akár hormonális változások, akár sérülés miatt alakul ki az inkontinencia, kezelés nélkül az idő haladtával egyre súlyosabbá válik. A kezdeti szakaszban csak a szél és a híg széklet esetén jelentkezhet széklet inkontinencia, mely egyre kellemetlenebbé válik, míg végül már a normál, vagy a kemény széklet visszatartása is problémát okoz. Sok esetben élhetetlenné teszi a mindennapokat, és elzárja a benne szenvedőt a külvilágtól.

Hogyan történik az inkontinencia kivizsgálás?

Az inkontinencia kivizsgálásának legjobb módja a komplex kismedencei vizsgálat. A vizsgálat egy nőgyógyászati vizsgálattal kezdődik. A nőgyógyászati kivizsgálás során hüvelyi és gáti ultrahang vizsgálat is történik, mellyel megtalálhatók a záróizmok hibás működésének okai.

A nőgyógyászati kivizsgálás után az EMG vizsgálattal felmérhető az izmok működése. Az EMG vizsgálat hasonlóan az EKG-hoz elektródák felhelyezésével történik, és a végbél- vagy a hüvely záróizmait, a gát és kismedence izmait, valamint a székelés folyamatában alapvető szerepet játszó izmok, és más testi folyamatok elektromos jeleit vizsgálja. A kapott eredményeket számítógép elemzi és értékeli. A vizsgálattal megállapítható az egyes izomcsoportok esetleges kóros működése, reflexeinek gyengülése, vagy kifáradása.

A vizsgálat egy megbeszéléssel zárul, amely során teljeskörű tájékoztatásban részesül a páciens, amely kiterjed a probléma megállapítására, az esetlegesen szükséges további vizsgálatokra, illetve a javasolt kezelésekre is. Amennyiben komplex kismedencei tréning is szükséges, a Bánfalvi Aranyér Központ, Proktológia Budapesti rendelőjében elérhető a kezelés.

Oldalak

Egészség
Lifestyle
Az avokádó egyike azoknak az ételeknek, amelyek számtalan egészségügyi előnnyel kecsegtetnek, ennek ellenére a legtöbb figyelem általában ízére és tápláló tulajdonságaira irányul.
Lifestyle
Sokan isznak egy pohárral lefekvés előtt abból a bizonyos italból, amely egy friss kutatás szerint nemhogy elősegíti, de még hátráltatja is az elalvást.
Fashion&Beauty
Bár az öltözködés terén sokszor tapasztalhatunk váratlan fordulatokat, ezúttal a férfi divattrendek között tűnt fel egy egészen különös kiegészítő.