Így válhatnak pillanatok alatt veszélyessé a fűszerek

Az allergia népbetegség, gyakorlatilag bárkit kortól és nemtől függetlenül megtalálhat ez a betegség. Létezik pollen-, fém- és ételallergia is, de igazából bármi kiválthat allergiás reakciót. A fűszerallergia általában keresztallergiaként jelenik meg, de ne becsüljük le, mert nagyon veszélyessé tud válni.

A fűszerallergiások közül a legtöbben a fahéjra és a fokhagymára válnak érzékennyé, ám a vanília és a feketebors is gyakran vált ki allergiás reakciót. A fűszerallergiások száma egyre inkább magasabb, de pontos számot nem lehet megállapítani, mivel a fűszerallergia kimutatására nincs megbízható vizsgálat.

A fűszerallergia keresztallergiaként jelentkezik, vagyis a különböző anyagokra - fűszerekre, zöldségekre, gyümölcsökre, pollenekre - hasonló választ ad a szervezet. Ezt az azonos kémiai anyagtartalommal és az anyagok törzsfejlődési rokonságával magyarázzák. Tehát ha allergiás vagy a parlagfűre, akkor figyeld meg a szervezeted reakcióját, hogy melyik fűszer fokozza az allergiádat és az érzékeny időszakban ezt a fűszert mindenféleképpen hagyd el.

Vannak olyan fűszerek, amikből az allergéneket okozó anyagok hő hatására (főzés, sütés) eltűnik, és nem okoznak problémát, de akadnak olyanok is, amik hatását a hőkezelés még inkább fokozza.

Ez a lista azt mutatja meg, hogy melyik allergén melyik fűszerrel mutat a leggyakrabban keresztallergia reakciót:

  • oregano és kakukkfű
  • hagyma és fokhagyma
  • paprika és szerecsendió
  • mustár és repce
  • mustár és csonthéjasok
  • szezámmag és csonthéjasok
  • gyapotmagolaj és diófélék
  • nyírfa pollen és különböző fűszerek
  • fekete üröm pollen és különböző fűszerek
  • zeller és különböző fűszerek
  • sárgarépa és különböző fűszerek
  • görögszéna (vagy curry) és földimogyoró

A fűszerallergia tünetei nagyon hasonlóak az allergiás szénanátha tüneteihez: izgatott, érzékeny nyálkahártya, tüsszögés, viszkető szem, orrfolyás, fulladás, légzési nehézségek, zavarok, sőt esetenként hányást és hasmenést is okozhat a fűszer elfogyasztása. Nem szabad félvállról venni, mert a fűszerallergiára a szervezetünk anafilaxiás rohammal „válaszolhat”.

A fűszerallergia azért is problémás, mert nem csak akkor válthat ki allergiás reakciót, ha az ember elfogyasztja az adott fűszert. A kellemetlen reakció akkor is kijön, ha a fűszer a bőrre kenődik, illetve ha valaki belélegzi azt. A bőrrel való találkozásnak az esélyes sajnos igen magas, mert rengeteg kozmetikai termék tartalmaz fűszereket, ezeknek az összetételét mindig ellenőrizni kell.

Oldalak

Sztárok
Újabb botrányos helyzetbe csöppent a 66 esztendős színész. Baldwin nem bánt kesztyűs kézzel a zaklatójával.
Fashion&Beauty
Bejelentette első magyarországi üzletének nyitási időpontját a Primark. A nemzetközi divatáruház várva várt üzlete Budapesten, a város egyik legnagyobb bevásárlóközpontjában, az Arena Mallban kap...
Sztárok
Krisztusi korba lépett hazánk egyik leghíresebb koncertzenekara, akiket a Budapest Park nyitó sajtótájékoztatóján kérdeztünk az évek óta töretlen népszerűségük titkáról és közelgő terveikről.