Így befolyásolja a macska az egészségünket – A macskatartás top 5 jótékony hatása

A macskát több mint 4000 éve háziasítottuk, és házikedvencként tartjuk számon. Kevesen tudják azonban, hogy a macskatartás pozitívan hathat az egészségünkre…

1. Csökkenti a stresszt

Amerikai tudósok már jó ideje bebizonyították, hogy a macska simogatás boldogsághormont termel, és csökkenti a stressz-hormonok termelődését. A kutatás céljából egyedülálló tőzsdeügynököket figyeltek meg, akik munkájukból adódóan sok stressznek vannak kitéve. A vizsgálat során olyan stressz-tünetekre figyeltek, mint emelkedő vérnyomás, növekvő szívfrekvencia, illetve izzadás. Arra jutottak, hogy a macskát tartó személyek higgadtabban reagáltak stressz-helyzetekben.

2. Megelőzhetők a szívbetegségek

Ahogy már említettem, a macskatartás csökkentheti a vérnyomást, így megelőzhetjük a különböző szívbetegségeket. A Minnesota Stroke Institute kutatói több, mint 4000 macskatulajdonost vizsgáltak meg, és megállapították, hogy a macskatartás akár 30%-kal is csökkentheti a szívroham és más szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.

3. Terápiás hatás

A macskatartás oxitocint szabadít fel a szervezetben, így a szeretet és a bizalom érzését váltja ki. Azok az emberek - akik krízishelyzetben vannak, vagy épp gyászolnak - sokat segíthet egy macska, mint terápiás állat. Illetve, az autizmussal élők is kevésbé szoronganak és nyugodtabbak macskasimogatás közben.

fotó: saját

Lapozz a folytatáshoz!

Oldalak

  • 1
  • 2