Közel jársz hozzá? Az idegösszeroppanás riasztó jelei

Ezek jelzik, hogy jön a krízis!

1. Nem tudsz koncentrálni

Rövid távon a stressz képes felpörgeti az agyadat, hiszen olyan hormonokat szabadít fel, amik hatékonyabbá teszik a memória működését és a koncentrációt. A krónikus stressz azonban pont az ellenkező hatást éri el: nem tudsz figyelmi semmire és senkire, sokat hibázol, nem fogod fel a környezeted jelzéseit. A Maryland Egyetem Orvosi Központja szerint extrém esetben, a rengeteg kortizol hormon miatt a memória is tropára mehet.

2. Nem bírod abbahagyni az evést

A stressz hormonokat szabadít fel az agyban, például adrenalint, ami energizálja az izmokat. Ha az adrenalin szintje egyszer csak lecsökken, a test pótolni akarja a kimaradt energiát – például evéssel. A probléma az, hogy amikor nem azért vagy felpörgetve, mert valamilyen erőt igénylő fizikai aktivitást végzel, hanem azért, mert az idegösszeroppanás felé száguldasz, akkor úgy érzed, enned kell. Még akkor is, ha nem vagy éhes. A szervezetednek pedig csak azok a finomságok nyújtanak enyhülést, amik cukorban, zsírban gazdagok. Nem véletlen, hogy aki rossz hangulatban van, az rögtön egy nagy adag fagyiért nyúl.

3. Rendetlenkedik a gyomrod

A gyomor nem kielégítő működés is azt jelzi, hogy már nagyon ki vagy merülve idegileg. Ha olyan tüneteket tapasztalsz, mint például az alhasi görcsök, a székrekedés, a puffadás, a hasmenés, elképzelhető, hogy irritábilis bél szindrómától szenvedsz – amit az orvos biztosan az idegességgel fog magyarázni. Kutatások szerint ugyanis azoknak az embereknek, akik IBS-től szenvednek, legalább 50-90%-uk valamilyen mentális betegséggel küzd. Ha észleled magadon a jeleket, akkor azonnal fordulj szakemberhez, aki elmondja, mitől könnyebbülsz meg testileg és lelkileg egyaránt.

Lapozz, a cikk folytatódik a következő oldalon!

Fotó: rd.com

Oldalak