Egészség

Gondoltad volna? Ennyivel tart tovább a Long-Covid szindróma a nőknél, mint a férfiaknál

Európa-szerte mintegy 17 millióan szenvedtek a koronavírus elhúzódó hatásaitól, az úgynevezett hosszú Covid-szindrómában a járvány első két évében. Egy tanulmányból most az is kiderült, mennyivel tart tovább a Long-Covid a nők esetében.

Európában is sok-sok millió ember életét keseríti meg a hosszú Covid

Európa-szerte mintegy 17 millióan szenvedtek a koronavírus elhúzódó hatásaitól, az úgynevezett hosszú Covid-szindrómában a járvány első két évében – írja az MTI az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatelemzésére hivatkozva. A WHO európai regionális igazgatója, Hans Kluge felszólította a térséghez tartozó 53 országot, hogy vegyék komolyan a hosszú Covid-szindrómát, és amilyen gyorsan csak lehet, kezdjenek el befektetni a betegség kutatásába, kezelésébe és a rehabilitációba.

A Washingtoni Egyetem orvosi karának egészségügyi adatok kiértékelésével foglalkozó intézete (IHME) a 2020-as és 2021-es év járványügyi adatainak vizsgálatánál azon megbetegedéseket tekintették hosszú Covid-19 szindrómának, melyek esetében a vírus hatásai legalább három hónapon keresztül kitartottak.

A tanulmányből kiviláglik, hogy a nőknél kétszer akkora a szindróma megjelenésének valószínűsége, mint a férfiaknál.

A szindróma tünetei

Az is kiderült, hogy azok, akiknél súlyos tünetekkel jelentkezik a betegség s ezért kórházi kezelésre szorulnak, még a fertőzöttség után is jóval nagyobb veszélynek vannak kitéve az elhúzódó tünetek tekintetében. Az intézet modellje szerint az ebbe a kategóriába tartozó, súlyos fertőzöttek közül a nők harmada, a férfiak ötöde szenved hosszú Covid-szindrómában.

A WHO meghatározása szerint a szindróma tünetei közé sorolandó a hosszú ideig fennálló fáradtság és fáradékonyság, légszomj, és olyan kognitív komplikációk, mint a feledékenység, zavarodottság, vagy a koncentrációképesség hiánya. Világszerte nagyjából 145 millió ember szenvedett hosszú Covid-szindrómában a pandémia első két évében. A WHO regionális igazgatója hangsúlyozta: nem csak maga a jelenség igényelne több figyelmet, hanem a betegségben szenvedőknek is több támogatásra és szolidaritásra volna szükségük.

Fotó: 123rf

A szimptómák ugyan csak a fertőzöttek csekély hányadát érintik, mégsem érdemes egyetlen legyintéssel elintézni a dolgot, ugyanis a majomhimlő negatív mentális és neurológiai következményei között az agyvelőgyulladás is szerepel.

Leadfotó: 123rf

Oldalak

Egészség
Sztárok
Jeremy Irons kisebbik fia, Max pont olyan megnyerő és sármos, mint világhírű édesapja.
Fashion&Beauty
Mióta a brit királyi család tagja, Katalin hercegnének rengeteg szabályt kell betartania – a lista pedig nemrég egy újabb kiegészítéssel bővült.
Sztárok
Nem is akármilyen alkalomból posztolta az eddig sosem látott képet, gyermekei ugyanis betöltötték a 18. életévüket.