Harmadik hullám: nagyon nehéz 2-3 hét vár ránk, ezek a legnagyobb veszélyek

Vírusmutációk, oltásellenesség, legveszélyeztetettebb csoport. Szlávik János, Vajó Zoltán és Merkely Béla nyilatkozott.

A legújabb vírusvariáns, a kaliforniai mutáns

Vajó Zoltán főorvos az Amerikai Egyesült Államokban, egészen pontosan Arizona államban praktizál, ahol első kézből megtapasztalta, milyen következményekkel jár a koronavírus legújabb mutációja, hiszen azt a szomszédos Kalifornia államban fedezték fel, ezért is hívják a kaliforniai variánsnak. Ez a mutáns – hasonlóan az összes már felismert mutálódott vírushoz – sokkal fertőzőbb és ellenállóbb az immunrendszer védekezésével szemben. A főorvos az ATV Heti Napló Sváby Andrással című műsorában elmondta, hogy azok körében, akik a vírus ezen fajtájával kerülnek kapcsolatba, majdnem ötszörös az esélye annak, hogy az intenzív osztályra kerülnek, a halálozási gyakoriság akár tízszer nagyobb is lehet. Ezen kívül arról is beszélt, hogy bár az Egyesült Államokban elég erős az oltásellenesség, a koronavírus elleni oltást általában várják az amerikaiak. A népesség 15 százaléka legalább egy, 5-6 százaléka mindkét oltást megkapta Amerikában és úgy tűnik, a kaliforniai mutáns megjelenése ellenére a vírus visszaszorulóban van.

Magyarországon romlik a helyzet, nehéz pár hét elé nézünk

Ehhez kapcsolódóban Szlávik János, a Dél-Pesti Centrumkórház infektológus főorvosa elmondta: Arizonával ellentétben nálunk romlik az helyzet, rövid idő alatt megháromszorozódott a betegek, az intenzíven pedig meghatszorozódott a gépi lélegeztetettek száma. A főorvos elmondta: a legutóbb felvettek 50 év alattiak. Tapasztalata szerint a brit variáns fiatalok, és egészségesek körében terjed, és egész családokat tarol le. Ugyanakkor megjegyezte: a kórházi kezelés során használt vírusellenes szerek jók a mutánsok ellen is.

Szlávik János szerint most itthon újra kezdődik minden, amit tavaly tavasszal és novemberben tapasztaltunk meg. Arra a kérdésre, hogy bírni fogják-e az egészségügyben dolgozók a nyomást, azt válaszolta: sajnos van tapasztalat, hogy hogyan kell ezt csinálni. Ha a harmadik hullám csak hasonló lesz az előzőhöz, akkor elég orvos és ápoló lesz – mondta a főorvos Sváby András kérdésére. "Nagyon nehéz 2-3 hét vár ránk" – hangsúlyozta Szlávik János, hozzátéve: amíg 2-2,5 millió ember nincs beoltva, addig nem az oltás, hanem a brit mutáns határozza meg a járvány ütemét.

Cikkünk a következő oldalon folytatódik, lapozz!

Oldalak

  • 1
  • 2

Szólj hozzá Te is!