Egészség

A harmadik oltás után ilyen mellékhatásokra lehet számítani

Fontos tudni, hogy mi várható az egyes vakcinák beadatása után.

Mire számítsunk a harmadik oltás után?

Magyarországon már augusztusban lehetővé tették a koronavírus elleni harmadik oltás felvételét. Kásler Miklós az Életközelben című videós interjúban többek között arról is beszélt, hogy az év elején elindult oltóanyag vizsgálat során bebizonyosodott: minden életkorcsoportban jelentősen csökken az idő múlásával az immunválasz, ezért fontos a harmadik oltás felvétele.

Az eltelt hónapok során sikerült összegyűjteni annyi információt, amelyek segítségével feltérképezhető, hogy milyen mellékhatásokkal járnak az egyes vakcinák harmadik oltás beadása után – ezt a Life.hu írta meg az AARP érdekcsoport gyűjtése alapján. Mivel amerikai gyűjtésről van szó, ezért a tengerentúlon elérhető, nyugati vakcinákat veszi csak sorra.

Ez alapján a Pfizer emlékeztető oltása – amely ugyanolyan összetételű, erősségű és dózisú, mint az első két oltás volt – utáni mellékhatások nagyjából ugyanazok, mint az első kettőnél, esetleg kicsit enyhébbek az eddigi információk alapján. A Pfizer és a BioNTech benyújtott adatai szerint a harmadik oltások után a résztvevők 83%-a tapasztalt fájdalmat a karjában a beadás helyén, 63,7%-a fáradtságról is beszámolt, míg 48,4%-a fejfájásra panaszkodott.

Ezek az eredmények hasonlóak az első két vakcina esetében tapasztalt mellékhatásokhoz. A fenti tüneken kívül még számíthatunk izom- és ízületi fájdalmakra, hidegrázásra, hasmenésre, hányásra és lázra. A Pfizer vizsgálata szerint a 18 és 55 év közöttieknél valószínűbbek ezek a tünetek, mint a 65 év felettiek körében, mivel idővel csökken az immunválasz.

Lapozz a folytatásért!

Fotó: 123rf

Oldalak

Video Szerelmi horoszkóp
Egészség
Sztárok
Noha a címlapokon ma már inkább fia, Charlie Sheen szerepel, a filmtörténelem szempontjából mégis Martin Sheen alkotott maradandóbbat, hiszen olyan klasszikus alkotásokban játszott, mint az...
Lifestyle
Ezt a gyakorlatot bárhol és bármikor könnyedén elvégezheted, de vigyázz, mert garantáltan megedzi az izmaidat!
Lifestyle
A rossz hír ugye az, hogy kánikula nem csitulni fog ezután, hanem még hosszú ideig velünk marad. Készülj fel a pokoli időjárásra!