A halloweeni tököt bátran megehetjük, vagy veszélyesebb a gyomrunkra, mint gondolnánk?

A sütőtök rendkívül finom és egészséges csemege ősszel, de mi a helyzet, ha a faragásra szánt halloweeni tökből szeretnénk valamit készíteni?
Akadt már olyan, aki megpróbálta
Ahogy az október végi estéken egyre korábban borul sötétségbe az utca, a boltok polcain is megjelennek a narancssárga dekorációk, a gyerekek boszorkánykalapot próbálnak, és a közösségi médiában egyre több töklámpás mosolyog vissza ránk.
Magyarországon egyre több jel utal arra, hogy a halloween, az angolszász világ egyik legismertebb ünnepe, lassan, de biztosan beépül a hazai kulturális térbe. A felnőttek szívesen néznek ilyenkor horrorfilmeket, míg a gyerekek szívesen gyűjtögetnek csokit, vagy öltöznek be a kedvenc karakterüknek, mint farsangkor.
A kelták úgy hitték, hogy október 31-én elvékonyodik a határ az élők és a holtak világa között, és a szellemek visszatérhetnek a földre. Ennek elriasztására tüzeket gyújtottak, álarcokat viseltek, és különféle rituálékat végeztek.
Magyarországon a Halloween sokáig ismeretlen volt, legfeljebb filmekből vagy angol nyelvórákon hallottunk róla. Az ezredforduló után azonban a globalizáció, a kereskedelmi nyomás és a média hatására egyre inkább megjelent a köztudatban. Ma már nem ritka, hogy óvodákban, iskolákban, sőt munkahelyeken is tartanak Halloween-partikat, és a boltokban külön polcokat szentelnek a tökfaragáshoz szükséges eszközöknek.
Azonban vajon el lehet fogyasztani a faragásra szánt tököt, ha már megvettük? Nos, a galériánkban megmutatjuk!































