Ősszel újra fellángolhat a gyomorégés - A gasztroenterológus elmondja, mit tehetsz ellene

Évszakváltáskor, különösen ősszel és tavasszal sokan szenvednek a gyomorégéstől: a ki-kiújuló reflux és a gyomorfekély is sok kellemetlenség és fájdalom forrása. De miért lángol fel ősszel a gyomorégés, és mit tehetsz ellene, ha már nem bírod tovább? Részletek a cikkben!

A felnőttek felét érinti a gyomorégés

A gyomorégés vagy reflux egy olyan betegség, amely kapcsán a gyomortartalom visszajut a nyelőcsőbe, sőt, akár a garatba, szájüregbe is felkerül. A magyar felnőttek több mint fele különböző gyakorisággal, de küzd a reflux-szal, különösen 40 éves kor után. A rizikót növeli az elhízottak, a légúti betegségek megléte, a túlzott alkoholfogyasztás, a terhesség és a dohányzás.

- A reflux kezelése a savas pH normalizálásán alapszik – hangsúlyozza dr. Mármarosi István, az Oxygen Medical gasztroenterológusa. – Ha nem túl súlyosak a tünetek, elég lehet, ha kiiktatjuk az étrendből a túl savanyú, fűszeres ételeket, az alkoholt, kávét, csokoládét, és a dohányzást. A növényi zsiradékokkal és a vajjal is mértékletesen kell bánni. A szénhidrátok közül a keményítők - pékáru, keksz, rizs, tészta, burgonya – ajánlottak, mert bár rövidebb ideig tartózkodnak a gyomorban, nagyon jó savkötők. A zöldség- és főzelékfélék, gyümölcsök egyéni érzékenység szerint ajánlottak, főként a rosttartalmuk miatt.

Miért ősszel?

A gasztroenterológusok régi megfigyelése, hogy ősszel és tavasszal többen fordulnak hozzájuk hasfájással, gyomorégéssel, feltételezett fekélybetegségekkel. Az időzítés oka nem ismert pontosan, de valószínűleg hozzájárul az ilyenkor fokozódó munkahelyi, iskolai nyomás, a nehezebb ételek fogyasztása és a kevesebb mozgás.

Az tény, hogy a fekélyek kialakulásában a már ismert rizikófaktorokon túl szerepet játszik bizonyos gyulladásgátló, fájdalomcsillapító gyógyszerek szedése és egy Helicobacter pylori nevezetű baktérium is. Ez utóbbi elsősorban a nyombélfekély kockázatát növeli, míg a fájdalomcsillapító szerek kontrollálatlan szedése a gyomorfekély kialakulásának kockázatát emeli negyvenszeresére. Ugyanakkor a stressz is önálló rizikófaktor.

Milyen körülmények között lehet a gyomorégésből fekély? Klikk tovább!

Fotó: dailymail.co.uk

Oldalak

  • 1
  • 2

Szólj hozzá Te is!