Gyógyszer helyett pisztácia - Így győzd le a cukorbetegséget
A pisztácia újabb pozitív hatására derült fény: egy kutatás szerint csökkenti a 2-es típusú diabétesz kialakulásának kockázatát. Mindez a benne lévő egészséges zsíroknak köszönhető – mondják a kutatók.
A cukor feldolgozásában segít
A spanyol kutatásban 54 ember vett részt, akik a mediterrán diétát követve naponta ugyanannyi kalóriát és 60 szem pisztáciát fogyasztottak. Testsúlyuk a 80 nap alatt nem változott, de a vércukorszintjük észrevehetően csökkent.
Mònica Bulló, a kutatás vezetője elmondta, mindez azt jelenti, hogy a pisztáciában lévő telítetlen zsírsavak, rostok, anitoxidánsok és karotinoidok együttesen segítenek abban, hogy a szervezet könnyebben fel tudja dolgozni az élelmiszerekben lévő cukrot.
Hozzátette, sokan tévesen hiszik azt, hogy a pisztáciába lévő zsírok rosszak. Az igazság az, hogy nagyon is egészségesek. Azt tanácsolta, hogy fogyasszunk csonthéjasokat és olajos magvakat délutáni csemegeként és a diéta részeként.