Friss tanulmány: ez a módszer védhet a koronavírus súlyos tüneteitől?

Az éves influenza elleni védőoltás védelmet nyújthat a Covid-19 számos súlyos következménye ellen a témában valaha végzett legnagyobb tanulmány szerint.

Egy oltás két vírus ellen?

Susan Taghioff, a Miami Egyetem Miller Orvosi Iskolájának munkatársa és kollégái a több mint 70 millió beteg egészségügyi adatait tartalmazó TriNetX adatbázis segítségével több mint 37 000 embert osztottak két csoportba, figyelembe véve olyan tényezőket, mint az életkor, a nem, az etnikai hovatartozás, a dohányzás és a különböző egészségügyi problémák, például a cukorbetegség, az elhízás és a krónikus obstruktív tüdőbetegség, amelyek befolyásolják a Covid-19 súlyosságát.

A klinikai mikrobiológia és fertőző betegségek európai kongresszusán (ECCMID) bemutatott tanulmány az Egyesült Államokból, az Egyesült Királyságból, Németországból, Olaszországból, Izraelből, Szingapúrból és más országokból származó betegek adatain alapult - olvasható a Medicalxpress orvosi hírportálon.

Az első csoport tagjait két héttel-hat hónappal azelőtt oltották be, hogy Covid-19-et diagnosztizáltak volna náluk. A második csoport tagjai szintén Covid-19-esek voltak, de nem kaptak influenza elleni védőoltást.

A kutatók azt vizsgálták, hogy a betegséggel összefüggő súlyos egészségügyi események - összesen 15, köztük szepszis, agyi érkatasztrófa, mélyvénás trombózis, akut légzési elégtelenség, kórházba vagy intenzív osztályra való felvétel és halál - milyen arányban fordultak elő a Covid-19 diagnózisát követő 120 napon belül a két csoportban.

Oldalak

  • 1
  • 2