Egészség

Fehér lepedék a nyelven: mi okozhatja és hogyan lehet kezelni?

Akár súlyos problémát is jelezhet.

Fehér lepedék a nyelven

Egyre több és több ember panaszkodik arra, hogy fehér lepedékréteg képződik a nyelvén. Az orvosok szerint - bár ártalmatlan és fájdalommentes tünetről van szó - minden esetben valamilyen egészségügyi problémára utal, és kezelés nélkül nem múlik el. A háttérben kevésbé súlyos, de komoly, akár életveszélyes okok is állhatnak. Mutatjuk, pontosan mik, és a kezelési lehetőségekről is ejtünk néhány szót.

Amikor nem kell félni

A fehér lepedékréteg megjelenésének leggyakoribb oka a candida albicans nevű gomba elszaporodása, ami általában a rossz szájhigiénia miatt következik be. Ha nem mossuk elégszer a fogainkat, esetleg helytelenül tisztítjuk őket, nem fogselymezünk, előbb vagy utóbb elszíneződhet a nyelvünk. A káros mikroorganizmusoknak egyébként megfelelő terepet teremthet még a vitaminszegény táplálkozás (főleg a B12-vitamin, illetve a vas hiánya), a legyengült immunrendszer, a cukorbetegség, illetve a tartós antibiotikum-, szteroid- és citosztatikum-kezelés is.

Lapozz, a cikk folytatódik a következő oldalon!

Fotó: 123rf.com

Oldalak

Egészség
Lifestyle
Mindig elszaladsz még pisilni, mielőtt elindulnál otthonról? Azonnal abba kell hagynod!
Sztárok
Matthew McConaughey három gyermek büszke édesapja, akikkel nagyon erős és különleges kapcsolatot ápol – idősebbik fia ráadásul annyira hasonlít rá, hogy akár egymás tükörképei is lehetnének.
Sztárok
Gisele Bündchen kis túlzással az egész világot lenyűgözte legújabb képével, ahol semmilyen textil nem takarja idomait.