Ezt árulja el a hajszíned az egészségedről - Parkinson-kóros leszel vagy elveszíted a látásodat?

Tudtad, hogy a hajszíned árulkodik arról, milyen a jelenlegi egészségi állapotod, és azt is megjósolja, mire számíthatsz évek, évtizedek múlva? Olvasd el cikkünket, kiderül, rád milyen sors vár!

Megjósolhatja, mekkora az esélyed a bőrrák kialakulására

A Föld népességének mindössze 1-2%-a vörös hajú, éppen ezért érdekes, hogy a melanomás páciensek 16%-ának ilyen hajszíne van. Egy tanulmány, ami 2016-ben jelent meg a Nature Communications-ben, ennek a hátterét kutatta. A szakemberek rájöttek, hogy a vörös hajúakban egy speciális gén található meg, ami 42%-kal meggyorsítja a bőrrák terjedését, mert elősegíti a génmutációt. Ez kb. annyit jelent, mintha plusz 21 évet napoztál volna.

Ez is érdekelhet: A melanoma tünetei és felismerése - Fotók a rettegett fekete bőrrákról

Elárulja, milyen a fájdalomtűrő küszöböd

A vörös hajúaknak akkor sincs szerencséjük, ha a fájdalomtűrő küszöbről van szó. Egy 2009-es tanulmány, ami a Journal of the American Dental Association című szaklapban jelent meg, azt derítette ki, hogy a vörös hajúak jobban félnek a fogorvostól. Az ok annyi, hogy egy bizonyos gén miatt, ami jelen van a szervezetükben, nem úgy hatnak rájuk a fájdalomcsillapítók, mint másokra. Így nagyobb a valószínűsége, hogy részük volt valamilyen fájdalmas élményben, ami félelmetessé tette számukra a fogászati beavatkozásokat. Sokkal nagyobb adag fájdalomcsillapítóra van szükségük, hiszen a szervezetük máshogy emészti meg a gyógyszereket.

Fotók: prevention.com

Oldalak

  • 1
  • 2

Szólj hozzá Te is!