Hihetetlen felfedezést tettek a kutatók: az ilyen típusú csoki még segíthet is a cukorbetegség megelőzésében
Csokoládéval a cukorbetegség ellen? Elsőre abszurdnak tűnhet már akár a feltételezés is, de az amerikai Harvard TH Chan Közegészségügyi Iskola tudósai egy nemrég publikált tanulmányukban roppant érdekes következtetésre jutottak.
Félmilliárd ember küzd a cukorbetegség tüneteivel
Globális szinten már most is félmilliárd ember küzd cukorbetegséggel, de ennél is nyugtalanítóbb, hogy a szám csak növekedhet a következő években, évtizedekben. A cukorbetegség (vagy diabétesz) tulajdonképpen a glükóz feldolgozási zavara, melynek oka az inzulin nevű hormon hiánya, vagy a szervezet inzulinnal szembeni érzéketlensége (az ún. inzulinrezisztencia), esetleg mindkettő. Ha nem áll rendelkezésre kellő mennyiségű inzulin, a sejtek nem tudják a vérből felvenni a glükózt, ami megnöveli a vércukorszintet és komoly tüneteket idézhet elő.
A Science Alert cikke szerint a csokoládé egyik típusa akár segíthet is a cukorbetegség megelőzésében. Az amerikai Harvard TH Chan Közegészségügyi Iskoal kutatói nemrég publikáltak egy felettébb izgalmas tanulmányt: összesen 111 654 ápolónő egészségügyi állapotát és táplálkozási rutinját figyelték meg. Az érintettek a hetvenes és nyolcvanas években gyakorlatilag naplózták, hogy milyen típusú csokoládét fogyasztanak, az eredmények pedig alaposan meglepték a szakembereket.
Elképesztő belegondolni, de új vércukorszint-csökkentő hatóanyagra bukkantak rá a kutatók, ami egy tengeri állatban található meg. A vadászatát tanulmányozták, így bukkantak rá a különleges anyagra.