Elvált szülők, lefagyasztott életek

Néhány héttel ezelőtt került napvilágra a hír, hogy Rippel Vivien és párja különválnak. A pár nem is olyan régen még úgy nyilatkozott a lapoknak, hogy szeretnének további gyermekeket vállalni, mostanra azonban úgy tűnik, hogy inkább külön folytatják életüket. Az ő történetük fontos kérdéseket is felvet, hiszen más párokkal is előfordulhat, hogy lombikbébi kezelést követően útjaik külön válnak, és lefagyasztott embrióik pedig egy meddőségi központban várják további sorsukat. Dr. Vereczkey Attila meddőségi és endoszkópos specialista segítette a párt első gyermeke születéséhez, így a szakember és a klinika jogásza segítségét kértük ennek a bonyolult jogi és etikai kérdésnek a megértésében.

Hogyan jönnek létre az embriók

Tetszik az oldal?
Nyomj itt egy nagy
Tetszik-et és gyere
máskor is!
A hagyományos lombikbébi program során az első lépés a petefészek stimulációja, ezt követi a petesejtek leszívása, majd megtermékenyítése a reménybeli édesapa spermiumaival. Ezt a folyamatot a párok kérése, valamint szigorú indikációk alapján akár genetikai vizsgálat is követhet, amely abban nyújt segítséget, hogy a biztosan életképtelen, vagy súlyos kromoszóma-számbeli rendellenességeket hordozó embriók ne kerüljenek beültetésre, és a legjobb esélyekkel induló embriót beültetve csökkenjen a vetélés kockázata is. A korszerű lombikbébi program célja, hogy lehetőség szerint egyetlen, jó esélyekkel induló embrió kerüljön beültetésre az anyaméhbe. Ennek célja az ikerterhességgel járó kockázat csökkentése. A női szervezet gyakran több petesejtet is termel a hormonális stimuláció hatására, ez az oka annak, hogy akár több embrió is lefagyasztásra kerülhet.

Az adott időpontban be nem ültetett embriók kérdésében a párok túlnyomó része könnyen és azonnal tud dönteni, és a legtöbben az embriófagyasztás mellett döntenek egy reménybeli későbbi felhasználás érdekében. Ezt a lehetőséget általában azért választják a párok, mivel később újabb gyermeket szeretnének a megszületett mellé, vagy tartanak attól, hogy az adott IVF (közkeletűbb szóval: lombik) program nem jár sikerrel, és a reménybeli édesanyák szeretnék megkímélni magukat a felesleges stimulációs szakasztól. – magyarázza Dr. Vereczkey Attila.

A döntés pillanata

Nem minden embrió alkalmas a fagyasztásra, abban az esetben, ha szakmai szempontok alapján az embrió fejlettségi állapota és minősége az értékelési skálán az alsó harmadba tartozik nem javasolt a fagyasztásuk. A párok a döntés során három lehetőség között választhatnak, dönthetnek a megsemmisítés mellett, felajánlhatják egy másik személynek, illetve elméleti lehetőség az embrió kutatási célokra történő felajánlása is, Magyarországon azonban tudomásunk szerint nem végeznek ilyen kutatást, intézetünkben pedig biztosan nincs ilyen program. A törvényi szabályozás mindenesetre kimondja, hogy a felajánlás szerinti egészségügyi szolgáltató, illetőleg kutatóhely a felajánlott embriót visszautasíthatja, amennyiben a felajánlásnak megfelelő cél szerint alkalmazni a felhasználhatóság időtartama alatt valószínűsíthetően nem tudja, a felhasználásáig azonban megőrzéséről és tárolásáról köteles gondoskodni. Vissza kell utasítani az adományozás céljából tett felajánlást, ha nem valószínűsíthető, hogy az embrióból egészséges gyermek fejlődhet. – magyarázza Dr. Egri Zsuzsa, a Versys Clinics Humán Reprodukciós Intézet jogásza.

Oldalak

Fashion&Beauty
Bizony, vannak olyan ruhadarabok, amelyeket egyenesen cikinek tart az emberek többsége. Ilyen a Crocs papucs, vagy a lábmelegítő, és az ejtőernyős nadrág is.
Lifestyle
A Bak napját váratlanul feldobja egy jó hír. Napi horoszkóp!
Lifestyle
Talán nem is gondolnád, de hatalmas hibát követsz el, ha nem fogyasztod ezt a szervezet számára nagyon fontos élelmiszert a fogyókúra alatt.