Egészség

Az emberre is veszélyesek az állatokon lévő élősködők - Ezeket a betegségeket terjeszthetik

A hazai kutyák negyedét nem kezelik bolhafertőzés esetén sem, a macskák kevesebb mint fele kap csak egész éves védelmet kullancsok és bolhák ellen - derül ki egy friss kutatásból.

Sokan nem védik és nem kezelik az állatot

A kutatás egy állatgyógyászati vállalat megbízásából készült. Többek között arra voltak kíváncsiak, a gazdik mennyire törődnek a kedvenceiket fenyegető élősködőkkel, illetve hogy tisztában vannak-e vele: a bolhák, kullancsok és szúnyogok az emberekre is veszélyesek lehetnek.

Kiderült, hogy a megkérdezett kutyatartók negyede egyáltalán nem kezeli kutyáját, ha kedvencén bolhafertőzést észlel. A válaszadó macskatartók 15 százaléka nem védi cicáját a bolháktól, a kullancsok elleni védelemről pedig közel negyedük soha nem gondoskodik. 16 százalékuk ráadásul – tévesen – úgy véli, a lakásban tartott macskákat nem fenyegeti a bolhafertőzés veszélye. Mindössze 40 százalékuk védi egész éven át kedvencét kullancs és bolha ellen. Mindez különösen veszélyes annak fényében, hogy saját bevallásuk szerint a macskatartók több mint kétharmada már talált élősködőt kedvencén: 33 százalékuk bolhát, 22 százalékuk kullancsot, 18 százalékuk pedig már mindkettőt.

Kevesen vannak tisztában az emberre is veszélyes betegségekkel

Mindössze a válaszadók 10%-a volt tisztában azzal, hogy az ún. macskakarmolási betegség (bartonellózis), a galandférgesség, a kampós- és orsósférgesség vagy a vérzéses kullancsláz mind olyan, az emberre is veszélyt jelentő betegségek, amelyeket a bolhák, a kullancsok és a házi kedvencek együtt terjeszthetnek.

„A macskakarmolási betegség szövődményes esetben szívbelhártyagyulladással, tüdőgyulladással, agyvelőgyulladással járhat, a kisgyerekekre nézve különösen veszélyes fonálféreggel pedig egyszerű simogatás útján is megfertőződhetünk, amennyiben a parazita petéi a bőrre kerülnek, elmarad a kézmosás, és a szájon át a szervezetbe jutnak. A kutyák, macskák által terjesztett élősködők közül az ember tüdejébe, májába vagy akár agyába befészkelő galandférgek jelentik a legnagyobb fenyegetést, ezek szintén veszélyt jelentenek, ha fertőzött állat simogatását követően nem mosunk kezet” – hívja fel a figyelmet az MSD Animal Health szakértője.

Lapozz, a cikk folytatódik a következő oldalon!

Fotó: Pets4Homes

Oldalak

Egészség
Sztárok
Alessandra de Osmából azáltal lett hercegné, hogy 2018-ban feleségül ment a hannoveri herceghez, Keresztély Henrikhez.
Lifestyle
Senki sem szereti az olajban tocsogó krumplit sütés után. Bár a papírtörlő sokat felszív a zsiradékból, melyben a burgonyát sütöttük, tehetünk még valamit annak érdekében, hogy ne legyen túlságosan...
Sztárok
A német származású török színésznő is tiszteletét tette a cannes-i filmfesztiválon: a kétgyermekes édesanya úgy ragyogott az eseményen, mint az igazi világsztárok.