Egészség

Minden, amit tudnod kell a leggyakoribb bőrbetegségről, az ekcémáról

Félmillió magyar szenved ekcémától, a bőr leggyakoribb gyulladásos betegségétől. Nyáron a pollenek és az izzadás okozhat bőrgyulladást.

Rengetegen érintettek

Az ekcéma az egyik leggyakoribb bőrgyógyászati betegség, a világon a felnőttek 1-3%-át, csak az Amerikai Egyesült Államokban több, mint 31 millió embert érint. A magyar lakosság körében is igen gyakori az atópiás dermatitisz, azaz a betegség krónikus formája, a felnőttek 5%-a él ezzel a betegséggel. A bőrnek ez a gyulladása külső vagy belső tényezők hatására jön létre, a tünetek megjelenhetnek akár rövid ideig is, de igen gyakori a hosszabb ideig fennálló, illetve ismétlődően megjelenő típus is. Bár ez utóbbi esetében a genetikai hajlam nem elhanyagolható. Az ekcémát többnyire külső tényezők okozzák, ezek a provokáló faktorok többfélék lehetnek: növényi vagy állati eredetű anyagok, élelmiszerek, bármilyen vegyszer, akár szerves vagy szervetlen molekulák, fémek. Az endogén ekcémánál különféle baktériumok, bőrön lévő kórokozók váltják ki a panaszokat, az ezekre adott immunreakció okozza a bőrgyulladást.

ekcéma bőrprobléma irritáció

Lapozz tovább!

Oldalak

Egészség
Lifestyle
A Mérlegnek meg kell válnia valakitől, aki egykor fontos volt neki. Napi horoszkóp!
Sztárok
Volt kitől örökölnie a szépségét: Nicole Kidman megszólalásig hasonlít gyönyörű édesanyjára.
Sztárok
Peg Entwistle képtelen volt feldolgozni, hogy sosem sikerült befutnia filmsztárként, ezért tragikusan fiatalon, mindössze 24 esztendősen végzetes lépésre szánta el magát...