Egészség

Egészséges, ragyogó haj télen is? Nem lehetetlen, ha ezekre figyelsz!

A téli hideg, többnyire száraz levegő okozta kiszáradt, elektromossággal feltöltött, fénytelen, szálkás, nehezen kezelhető haj sokaknak lehet ismerős. Mindezt a kinti száraz, hideg, zord idő és a benti meleg, általában ugyancsak száraz levegő gyakori váltakozása okozza. A gyakori átállást nem viselik jól sem a hajhagymák, sem a hajszálak, de van megoldás!

Ne hagyjuk magától megszáradni!

A téli klíma nem kedvez a hajnak és hajhagymáknak, fejbőrünk kiszáradhat, viszkethet, ami intenzív faggyútermelés vezethet és már el is jutottunk a megszokottnál jobban zsírosodó, száraz hajhoz és a korpásodáshoz. Mindezt tetézi, hogy emiatt hajunkat sokkal többször mossuk és alaposabban szárítjuk, értelemszerűen a „majd megszárad a napon” attitűd télen nem jellemző. Ráadásképp a hidegebb hónapokban hajlamosak vagyunk “túlformázni” a hajunkat, amely számos, a hajat és fejbőrt nagyban károsító hatáshoz vezethet.

A Dyson szakértői szerint a téli hajápolás során még inkább oda kell figyelnünk például arra, hogy hajunkat ne tegyük ki extrém hőhatásnak – hajszárításkor sem –, ezért a megfelelő eszköz használata mellett érdemes a hajformázás, hajszárítás időtartamát is lerövidíteni. A szakértők tanácsait megfogadva, kis odafigyeléssel a hidegebb hónapokban is pont olyan egészséges és fényes lehet a hajunk, mint a nyáron.

Sapka, sapka, és még inkább: sapka

Unalomig hallgathattuk gyerekkorunkban – és talán felnőttkén is – a téli sapka-sál-kesztyű mantrát, amiből a hajunk szempontjából a sapka a legfontosabb. Még enyhe tél esetén is, optimális esetben kint jelentősen hidegebb van, mint bent. Ha hajunk és fejbőrünk ilyen jellegű, gyakori ingadozó hőmérsékletváltozásnak van kitéve, annak nincs olyan kellemes hatása, mint a szaunának. Emiatt a sapka viselése télen, kinti környezetben elengedhetetlen, ha kímélni szeretnénk hajunkat és fejbőrünket.

Gyapjú alá selyem való

A gyapjúnak megvan az a kellemetlen tulajdonsága, hogy hajtöredezést és elektromossággal feltöltött hajat okoz, emiatt a gyapjúsapkák viselése a hajtöveknél zsírosodást, a gyapjú szövése pedig a hajvégeknél töredezést, szálkásodást okozhat. Ha számodra sem ez jelenti az ideális hajviseletet, válaszd a selymet! A selyem hipoallergén természetes anyag, viselése kíméli a hajszálakat és a fejbőrt. Csavard a hajad selyemkendőbe és arra vedd rá kedvenc sapkádat, esetleg válassz selyemmel vagy selyemtartalmú béléssel ellátott fejfedőt.

Túl gyakori hajmosás – igen, van ilyen

Pató Pál is megmondta: „Ej, ráérünk arra még!” Fogadd meg a tanácsát egy kicsit és a hajad hálás lesz érte. A túlzott hajmosás megfosztja a fejbőrt a létfontosságú természetes olajoktól, amelyek hidratálnak és védenek. Erre a hidegebb hónapokban sokkal jobban kell figyelni a haj és fejbőr egészsége szempontjából, ezért érdemes kikísérletezni, hogy meddig tudod elnyújtani a két hajmosás között eltelt időt anélkül, hogy kényelmetlenül éreznéd magad. Amíg ezt kitapasztalod, addig érdemes száraz sampont használni, így a hajad illatos marad és megőrzi friss megjelenését.

Ügyelj az egészséges hajra! Mi a titok? - Ritkább hajmosás és rendszeres hidratálás!

Ügyelj a hidratálásra!

A megfelelő hidratálás nem csupán a szervezetednek és a bőrödnek, de a hajadnak is fontos. A beltéri fűtés a pára emlékét is eltávolítja a levegőből, ezzel kiszárítja a hajat, és sokszor száraz, hámló fejbőrt is okozhat. Ez ellen jó megoldás lehet, ha cseppentesz egy kevés olajat a hajkondicionálódhoz, így pótolhatod a nedvességet, ettől hajad puha és csillogó lesz, mindez pedig a hajvégnek is jót tesz. Erre a célra legjobb az argánolaj és a jojobaolaj, intenzívebb ápolás esetén pedig a ricinus- és a kókuszolaj kiváló megoldást lehet.

Égnek áll a hajad? Így nem fog

Szórakoztató tud lenni a száraz hajjal járó elektrosztatikusság, aminek hála mindenfelé száll a hajad, legtöbbször viszont igen kellemetlen jelenség. Sokféle praktika és találd-fel-magad trükk létezik ennek megszüntetésére – papírlappal, törölközővel való dörzsölés –, de vannak ezeknél előre mutatóbb megoldások. A Dyson mérnökei szerint a titok nyitja a megfelelő hajformázó eszköz használatában rejlik. A hajsimító tartozék kifejezetten a kikandikáló, fejünk búbján ágaskodó, rakoncátlan hajszálak megzabolázásában hatékony, segítségével gyönyörű, tükörsima hajkoronád lehet. A megfelelő formázás mellett azonban ne feledkezz meg a hidratálásról sem, mert az elektrosztatikusság egyértelműen a haj szárazságát jelzi.

Formázd, ne perzseld!

A száraz és sérült haj egyik legfőbb okozója a nem megfelelő formázás. A hidegebb hónapokban a haj eleve sérülékenyebb, a hőformázás, hajszárítás pedig ráerősít erre azzal, hogy gyakorlatilag elszívja a nedvességet a hajszálakból. Kevésbé köztudott, ezért a Dyson szakértői arra is felhívják a figyelmet, hogy az extrém hő hatására apró pórusok jelenhetnek meg a hajszálakon, amelyek a fényt szétszórják, megtörik, csökkentik a tükrözött fény mennyiségét így a hajad fényét is. Szerencsére ma már léteznek olyan hajszárítók, amelyek intelligens hőmérséklet szabályzással megakadályozzák az extrém hőhatást, ennek köszönhetően szárítás közben véletlenül sem égeted a hajad. A kevésbé sérült hajszálak több fényt tükröznek, így a hajad télen is egészséges és ragyogó lesz.

A Dysonról

A Dyson egy Bath melletti ingatlanban indult útjára és 1993-as alapítása óta folyamatosan növekszik. Mostanra egy globális technológiai vállalattá fejlődve mérnöki, kutatási, fejlesztési és tesztelési tevékenységet folytat az Egyesült Királyságban, Malajziában, Szingapúrban és a Fülöp-szigeteken is és világszerte 10 551 szabadalommal és folyamatban lévő szabadalommal rendelkezik. A márka világszerte közvetlenül több mint 14 000 embert foglalkoztat, köztük 6000 mérnököt és tudóst.

Globális kutatási és fejlesztési hálózatára támaszkodva új technológiák kifejlesztésére irányuló, ambiciózus terveket valósít meg globális csapatok közreműködésével, a szilárdtest-akkumulátor cellák, a nagy sebességű elektromos motorok, a látórendszerek, a gépi tanulási technológiák és az M.I. beruházásokkal a középpontban. Házon belüli robotikával foglalkozó csapata az egyik legnagyobb az Egyesült Királyságban, a növekvő vállalaton belüli tevékenység mellett pedig az Imperial College Londonban működő Dyson Robotics Lab hosszú távú kutatási programot is folytat.

Oldalak

Egészség
Sztárok
Hagyományosan a királyi családok tagjai az idő múlásával újabb és újabb rangokat kapnak, Sarolta esetében azonban lehet, hogy megszakad ez a tradíció.
Fashion&Beauty
Ha fontosnak tartod hajad ápolását, valószínűleg te is rengetegféle olajat kipróbáltál már. Nem mindegy viszont, hogy milyen olajokat is használsz tincseidre.
Lifestyle
Nem elég, hogy az orosz-ukrán háború miatt így is illékony és instabil lábakon áll a világ békéje, Észak-Korea időről időre borzolja a kedélyeket.