Minden eddiginél hatásosabb Covid-gyógyszert találhattak magyar kutatók

Egy olcsó, alapgyógyszernek számító antidepresszáns lehet az eddigi leghatásosabb szer a Covid-halálozások csökkentésére.

Minden eddiginél hatásosabb lehet

A magyar kutatókból álló szakmai csoport eredetileg a koronavírus-betegség okozta halálfélelmet, szorongást szerette volna minél hatékonyabb gyógyszereléssel csillapítani, de menet közben megtalálták az eddigi leghatásosabb molekulát, ezzel pedig harmadára csökkentették a Covid-19 okozta halálozást. Az átütő sikert hozó kutatást vezető neurológus, rehabilitációs pszichiáter Holló András az Indexnek adott interjújában beszélt arról, hogy a fertőzés komoly pszichés nyomást jelent a betegeknek, kollégáival ezért pszichiátriai terápiával szerették volna javítani a Covid-osztályra került betegek állapotát, hiszen ismert tény, hogy a súlyos stressz rontja az életkilátásokat. Az antidepresszáns kezelés eredményeként jelentősen csökkenni kezdett a halálozás az Uzsoki Kórház fertőző osztályán.

Fontos tisztázni, hogy önmagában antidepresszáns, vagy önmagában cukorbetegség vagy vérnyomás gyógyszer nem létezik. Amikor beveszünk egy ilyen gyógyszert, az szétterjedve a vérárammal, ha egy kicsit is, de a szervezet minden részén kifejt valamiféle hatást. Attól, hogy valamit antidepresszánsnak hívunk, attól az még nem csak az idegrendszerünkre hat. Az antidepresszánsokról, köztük a fluoxetinről, a mi mostani molekulánkról , ami egy szerotonin alapú antidepresszáns, laboratóriumi körülmények között már évekkel ezelőtt bizonyították, hogy hatékonyan lép fel a Hepatitisz C, illetve néhány más vírussal szemben is” – árulta el a szakember.

Úgynevezett szerotoninerg szereket vetettek be a szorongó betegeknél, amelyeket ugyan kicsit pontatlanul antidepresszánsoknak nevezünk, legalább annyira szorongáscsökkentő szerek is. Alapvető különbség viszont a hagyományos szorongáscsillapítókhoz képest, hogy e szerotoninos szerek hatására legalább egy hetet várni kell. A kollégák tehát elkezdték alkalmazni a Covid-betegeknél a fluoxetint. „Akkor ott, azonnal érdemben és alaposabban lehetetlen volt megfigyelni, hogy egy adott betegnél mennyire jótékony a fluoxetin. Csak miután elült a harmadik járványhullám, kizárólag akkor, matematikus statisztikusok rendkívül összetett elemezései nyomán lehetett pontosan kiértékelni a betegek dossziéit” – mondta el Holló András.

Ekkor viszont azt találták, hogy a fluoxetin a harmadára csökkentette a halálozást, vagy más megközelítésből: háromszorosára növelte a túlélés esélyét. Ez azért is páratlan eredmény, mert az eddig kipróbált Covid-gyógyszerek meg sem közelítették ezt a hatékonyságot.

Cikkünk folytatódik, lapozz!

Fotó: Bodnár Patrícia / Index

Oldalak

  • 1
  • 2