Egészség

Ügyelj a mértékre! Akár az életedbe is kerülhet, ha túladagolod magad ezzel a népszerű vitaminnal

Napjainkban egyre többen válnak a D-vitamin "rabjává" anélkül, hogy tudnák: bizony ezt a készítményt is túl lehet adagolni, sőt az életünkkel játszunk, ha e téren nem ismerjük a mértéket.

Igen, túl lehet adagolni a D-vitamint

Az utóbbi időben meredeken emelkedik a D-vitamin népszerűsége. Eddig is az egyik legkeresettebb készítmény volt, de mostanság az orvosok egyre több helyről kapnak olyan jelzéseket, hogy a páciensek úgy eszik a D-vitamint, akár a cukrot. A BJM Case Reports nevű tudományos folyóiratban közzé is tettek egy esettanulmányt, melyben arra a kérdésre keresték a választ, hogyan képes befolyásolni egy középkorú férfi szervezetét a D-vitamin túladagolása. A páciens először egy táplálkozási tanácsadót keresett fel, majd hamarosan intenzív vitaminkúrába kezdett, mely nem várt "eredményt" hozott a számára. Végül a kórházban kötött ki, és bár életben maradt, akár bele is halhatott volna a túladagolásba.

A kúra három hónapig tartott a férfi számára, a páciens körülbelül húszféle közismert készítményt, táplálékkiegészítőt is fogyasztott. A cikk szerint a D-vitaminból az 50 ezer nemzetközi egységest szedte, miközben a napi szükséglet az őszi-téli időszakban is csupán 2000 NE. A páciens sok probiotikus kiegészítőt és egyéb vitaminokat is szedett, valamennyit napi szinten fogyasztotta, ráadásul hatalmas mennyiségben.

Fotó: 123rf

Lapozz, a második oldalon folytatjuk!

Oldalak

Egészség