6 dolog, ami rontja a pikkelysömör tüneteit - Van, amelyikről senki sem tud

A pikkelysömör (psoriasis) súlyos betegség: a bőr szarutermelő sejtjei fokozottabban működnek a szokásosnál, ami által a bőr kellemetlenül elszarusodik. Hazánkban kb. 200 ezer ember küzd ezzel a problémával, ami jelenleg gyógyíthatatlan; ám nem csak arra kell figyelni, hogy mi enyhítheti a tüneteket, hanem arra is, hogy mi súlyosbíthatja. Nézzük, mitől lesz rosszabb egy pikkelysömörös páciens állapota!

1. A hideg vagy száraz levegő

A pikkelysömörös betegeknek a legádázabb ellenségként kell kezelniük a hideg, illetve a száraz levegőt is, hiszen egyik sem tesz jót a bőrüknek. A bőrben lévő nedvesség ugyanis ilyenkor pillanatok alatt eltávozik, így a kellemetlen tünetek csak rosszabbak lesznek. A vastag ruházat megoldás lehet a hideg ellen, de oda kell figyelni arra, hogy jól szellőző anyagból készüljenek a darabok; a száraz levegőt párásítással lehet enyhíteni, illetve a különböző krémek használata is hasznos.

2. Stressz

A stressz nem csak előidézheti a pikkelysömör megjelenését, hanem súlyosbíthatja is a tüneteket, ezért a betegeknek jobban kell törekedniük a nyugodt, harmonikus élet kialakítására. Ez természetesen nem olyan könnyű, hiszen a pikkelysömörre sokan stigmaként tekintenek, vagyis állandó stresszforrás számukra a nyilvános megjelenés. A jóga és a meditáció enyhíti az idegességet, de egy jó pszichológus is sokat segíthet.

3. Alkohol

Egy 2010-es tanulmány kimutatta, hogy a pikkelysömörtől szenvedők sokkal hajlamosabbak a mentális problémákra, és ezzel párhuzamosan az alkoholfogyasztásra. Az alkoholtól azonban rosszabbodnak az amúgy sem elhanyagolható panaszok, így érdemes kerülni az ilyen italok fogyasztását. Arról nem beszélve, hogy a pikkelysömörre felírt gyógyszerek nem férnek össze az alkohollal.

Fotó: usa.chinadaily.com.cn

Oldalak

  • 1
  • 2

Szólj hozzá Te is!