"Az első bástyánk" a C-vitamin

Az aszkorbinsavként is ismert C-vitamin fontos szerepet játszik a mindennapi étkezésünkben. Különösen az ilyen fagyos és csapadékos időben kell odafigyelnünk, hogy megfelelő mennyiséget juttassunk a szervezetünkbe, védve ezáltal magunkat a súlyosabb megbetegedésektől.

Szerepe a betegségmegelőzésben
A C-vitamin védelmet nyújt a szív- és érrendszeri megbetegedések ellen. Csökkenti a teljes koleszterinszintet és a vérnyomást. Számos tanulmány szerint a szívinfarktus és koszorúér-betegségek kialakulásának kockázata csökken, a megfelelő C-vitamin mennyiség napi elfogyasztása után.

A vitamin jelenléte megakadályozhatja a rákkeltő nitrozaminok képződését, melyek a gyomorrák kialakulásáért felelősek. A C-vitamin fontos szerepet játszik az immunrendszer működésében, vírus és baktériumellenes hatása bizonyított. Enyhítik a nátha tüneteit és segítik a gyógyulást.

Szükséges mennyiség
Az egy főnek ajánlott napi vitaminmennyiség 65-200 mg között van, melyet a legcélszerűbb és legtanácsosabb étkezés közben magunkhoz vennünk, mert így könnyebben felszívódik a szervezetünkben. Különböző megbetegedések esetén és a dohányosnak a napi mennyiséget célszerű növelni. A C-vitamin hiány skorbutot okozhat, valamint növelheti a szívbetegségek kialakulását. Nagy mennyiségű, napi több mint 2000 mg C-vitamin fogyasztása hasmenést okozhat, de ez az adag csökkentésével elmúlik.

C-vitaminban gazdag ételek
Számos zöldségnek és gyümölcsnek magas a C-vitamin tartalma, így nemcsak vitamintabletta formájában juttathatjuk szervezetünket ehhez a fontos vitaminhoz. Zöldségek közül például a zöldpaprika, a paradicsom, a fejes saláta és a káposztafélék bővelkednek C-vitaminban, míg gyümölcsök közül az áfonya, a szeder, a ribizli, a csipkebogyó, valamint a citrom, narancs és grapefruit. Fontos, hogy ezeket a zöldségeket, gyümölcsöket lehetőleg frissen fogyasszuk, mert a túl sok főzés, fagyasztás, pépesítés és facsarás közben veszítenek vitamintartalmukból.
 

Oldalak

Video Visszatérés a munkába kisgyerek mellől - tippek a szakértőtől
Fashion&Beauty
Ha kosztümszettekről van szó, Letíciánál inspirálóbb előkelőséget aligha találhatnánk, ám a spanyol királyné legutóbbi választása kivételesen nem a stílus, hanem a színárnyalat miatt volt...
Utazás
Lassan véget ér az elmúlt napok nyirkosabb, hűvösebb időjárása: a hétvégén intenzív felmelegedés veszi kezdetét.
Fashion&Beauty
A zöld tea egy igen közkedvelt ital, melynek közismerten egészséges a fogyasztása. De gondoltad volna, hogy hajaddal is csodákat művel?