Az 5 legjobb szívbarát étel - Ezeket nyugodtan eheted

A férfi szívéhez a gyomrán át vezet az út – így tartja a mondás, de úgy tűnik, hogy ez ugyanúgy igaz a nőkre is, ha a szív- érrendszeri betegségek megelőzéséről van szó. Ezeknek a betegségeknek a kockázatát jóval csökkenthetjük, ha odafigyelünk arra, hogy mi kerül a tányérra.
A szív- és érrendszeri betegségek, a magas vérnyomás és a stroke mind a megfelelő táplálkozással előzhetőek meg. Ezeknek a betegségeknek a "diétája" majdhogynem megegyezik az egészséges táplálkozás alapköveivel.
A lényege, hogy a sófogyasztást szorítsuk vissza, fogyasszunk sok nyers zöldséget és gyümölcsöt, együnk sok rostos ételt, kerüljük a vörös húsokat, fogyasszunk sok halat, és kerüljük a rossz zsírokat, helyettük keressük az omega-3 és az omega-6 zsírsavakat tartalmazó ételeket.
Emellett pedig fontos a rendszeres testmozgás, mert a súlyfelesleg súlyosbítja ezeknek a betegségnek a tüneteit, és gyorsítja a lefolyásukat.
Nézzük az 5 legjobb szívbarát ételt, a megelőzésre, kezelésre egyaránt.
Halfélék
A tengeri halak húsa rengeteg omega-3 zsírsavat tartalmaz. Rugalmassá teszi az érfalakat csökkenti a vérnyomást, megakadályozza a szervezetben a gyulladásos folyamatok kialakulását. Segíti a szívműködést és csökkenti az érfalakon belüli lerakódásokat.
A tengeri halak közül a legkiválóbb omega-3 forrás a lazac, de tökéletesen megteszi a tonhal, a makréla, a hering és a szardínia is. Ha hetente kétszer hal kerül a tányérra, az már jelentősen csökkenti a szívbetegségek kockázatát.
Hüvelyesek
A fekete bab, a lencse és a szójabab is tökéletes alapanyag. A kutatásokból kiderült, hogy a hüvelyesek rendszeres fogyasztása csökkenti a magas vérnyomást és a koleszterinszintet is. A hüvelyesek fogyasztása jó hatással van a vércukorszintre is, így cukorbetegnek főként ajánlott. Ha egy héten három alkalommal fogyasztunk különféle hüvelyeseket, akkor 22%-al csökken a szívbetegség kockázata.
Magvak - dió, mogyoró és társaik
Az olajos magvak telítetlen zsírokat tartalmaznak, amelyek csökkentik a rák kialakulásának veszélyét, emellett segítik a koleszterinszintet kiegyenlíteni. A máj működését is jótékonyan befolyásolják, így a méregtelenítést is elősegíti a fogyasztásuk. Napi egy marék mag már sokat segít a szívünknek, ízesítsd vele a müzlit vagy a salátát, de a húsok mellé is nagyon finomak.
Alkohol
Meglepő, de a mérsékelt alkoholfogyasztás is jó hatással lehet a szívműködésre. A keserűitalok vagy amiket gyógynövényekből készítenek (pl. Unicum, Jägermeister, Becherovka) kimondottan ajánlottak, illetve egy pohár száraz vörösbor is nagyon jó választás. Ezek jó hatással vannak a koleszterinszintre, ráadásul a borban található anyagok még az érfalakat is óvják.
Teljes kiőrlésű gabonák
A finomított lisztek elvesztik a B-vitamin tartalmukat, ráadásul eltávolítják belőle a csírát és a rostot, így ezek kerülendők. A rostok segítik az emésztést, a teljes kiőrlésű lisztek pedig csökkentik a rossz koleszterin szint és a szívbetegségek kockázatát, így a szívbeteg diétához tökéletesen illeszkednek.




























