Amit a visszértágulatról tudni kell

A főként lábon jelentkező kékes, kidudorodó erek nem csak csúnyák, de sok esetben fájdalmasak is. Szerencsére a sebészi beavatkozás könnyen elkerülhető. Mostani cikkünkben bemutatjuk a betegség kialakulásának főbb okait.

Mi is a visszértágulat?

A visszerek vagy más néven vénák olyan gyűjtőerek, amelyeken keresztül a vér a szövetektől a szívhez áramlik. A billentyűk meggyengülésekor vagy rossz zárásakor a vér visszafelé áramlik és összegyűlik, ami az ér kidudorodásához vezet. A kacskaringós, kékeslila erek rendszerint a lábszáron, a térdhajlatban vagy a combon tűnnek fel. Az enyhe kellemetlenséget jelentő visszér azonban lábfájással vagy bokaduzzadással is járhat, sőt a bőr pikkelyesedéséért és viszketéséért is felelhet.

Az okok

A genetika és a hormonális tényezők meghatározóak e betegség kialakulásakor. A visszér nem csak öröklődik, de azt is tudni kell róla, hogy nők esetében négyszer gyakoribb, mint a férfiaknál. A túlsúly és a terhesség is előidézhetik a kellemetlenséget, mivel ilyenkor is nehezül a vér visszaáramlása a szívbe, illetve várandósságkor az érfalak is gyengülnek. A visszértágulat előfordulási valószínűségét fokozza, ha valaki sokat áll, keresztbe tett lábbal ül vagy az életmódja mozgásszegény. A májzsugorban ás szívelégtelenségben szenvedő betegek is nagy valószínűséggel szenvednek ettől a problémától.

Mikor fordulj orvoshoz

Tetszik az oldal?
Nyomj itt egy nagy
Tetszik-et és gyere
máskor is!
Az érgyulladás jele lehet, ha a visszértágulat környéke egyre vörösebbé válik. Akkor is keressük fel orvosunkat, ha a lábfájdalom miatt egyre nehezebben járunk, elszíneződött vagy hámlik a bőrünk, esetleg sebesedik a visszér környéke.

Olvasd el a visszér megelőzéséről és leküzdéséről szóló cikkünket is!

Fotók: becomegorgeous.com, bellabodyatlanta.com

Oldalak