A víz hidratáló hatása

A víz az élet forrása - halljuk gyakran a kifejezést, de valójában csak igen kevesen tudják, hogy miért is elengedhetetlen a megfelelő mennyiségű folyadékbevitel. Következzen pár érdekes információ szervezetünk vízháztartásáról!

Az emberi szervezet felépítéséhez, karbantartásához nélkülözhetetlen a megfelelő mennyiségű folyadékbevitel, hisz testünk 60 százalékát ez építi fel. Minden létfontosságú szervünk tartalmaz vizet, így a víz a funkciók megfelelő ellátásának egyik kulcsa.

A szervek víztartalma
A H2O-ként ismert hidrogénből és oxigénből álló vegyület biztosítja a megfelelő testhőmérsékletet szabályozó funkciója által, kiürülésével eltávolítja a salakanyagokat, sőt a sejtekhez való tápanyagszállításban is segédkezik. Vérünk 92 százaléka áll vízből, míg tüdőnk felépítésének 83 százaléka. Izmaink és vesénk 79 százalékba, míg az agyunk és a szívünk 73 százalékban tartalmaz vizet. A májnak 71 százalékát alkotja a folyékony anyag, bőrünknek pedig 64 százaléka áll H2O-ból. Utolsó helyen a csontok állnak, az így sem elhanyagolható 31 százalékkal.

 

Mennyit és miért igyunk?
Többször halljuk, hogy mennyi vizet is kell naponta elfogyasztanunk, ahhoz, hogy szervezetünk megfelelően tudjon dolgozni. Sokan nem is gondolnak bele, hogy nagyon fontos a bevitel, mivel elég sok folyadék ürül ki szervezetünkből már egy nap során is. Napi 2-3 liter folyadékbevitel lenne a megfelelő a helyes vízháztartás fenntartásához. De vajon miért épp 2-3 literre van szükségünk? Szervezetünkből naponta átlagosan 2,5 liternyi folyadék távozik. Ebből a 2,5 literből 1,5 liter maga a vizelet, ám 0,45 liternyit izzadunk, 0,35 liternyit a légzés során használunk fel, sőt a széklet 0,2 liternyi folyadéktól szabadítja meg szervezetünket. Testünk 0,3 liternyi metabolikus (szénhidrátok, fehérjék, valamint a zsírok bontása alatt felhalmozódott)  vízhez jut naponta, míg az élelmiszerek elfogyasztásával 0,7 liter juttatunk vissza. A közel 3 liternyi folyadékbevitel ennek a veszteségi folyamatnak a kiegyenlítése miatt fontos.

 

Dehidratáció
A megközelítőleg napi 8 pohárnyi folyadék bevitelének hiánya esetén komoly tünetek jelentkezhetnek, kezdve a szomjúságérzettől a teljes dehidratációig. Ha a kiszáradás tünetei a szomjúság mellett a következők lehetnek: vizelet mennyiségének csökkenése, vizelet színének megváltozása, fáradékonyság, fejfájás, krónikus szájszárazság, szédülés és a mentális képességek csökkenése. Ne felejtsük el azt sem, hogy a fokozott fizikai igénybevételkor vagy nagy hőségben a vízadagot tovább kell növeli, hisz ilyenkor az izzadás is fokozódik.

Érdekesség, hogy a gyerekeknél nem működik az a reflex, hogy igyanak, ha szomjasak, pedig vízszükségleteik arányosan nagyobbak, mint egy felnőtté. A gyerekek több vizet veszítenek a bőrükön keresztül, mint a felnőttek. Az idősek esetében a szomjúságérzet a korral csökken, így vízveszteségük nagyobb, mivel a vesék működése is romlik.

 

Oldalak

Szólj hozzá Te is!