7 ok, amiért vérezhetünk két menstruáció között is

A két menstruációd között pecsételő vérzésed van? Ez lehet az oka!

Ez állhat a hátterében

A vérzés mögött számtalan ok állhat. Ilyen lehet a stressz, gyógyszerek, de akár komoly fertőzés is, ezért fontos, hogy odafigyeljünk a korai jelekre és időben felkeressünk egy szakembert. Dr. Diker Binyamin, a Duna Medical Center nőgyógyász szakorvosa megosztott velünk most 7 olyan tényezőt, ami miatt vérzés alakulhat ki a két menzesz között. Íme!

A korral jár?

A menstruáció első éveiben nem mindig rendszeres a vérzés, idő kell, hogy „beálljon”, ezért nehéz sokszor eldönteni, hogy pecsételésről van-e szó, vagy a ciklus zavaros még. A másik időszak, amikor hasonló tünetek előfordulhatnak, a menopauzát megelőző pár év. Ez a változó kor egyik jele, de érdemes ilyenkor is nőgyógyászhoz fordulnunk.

Lelki okok

Stressz miatt is jelentkezhet a ciklusok közötti vérzés. A depresszió, a szorongás, aggódás, álmatlanság mind okai lehetnek annak, ha felborul a belső rend, de a pecsételés oka lehet akár a hirtelen súlyvesztés vagy növekedés, betegség vagy rossz étrend is. A menstruációs ciklus helyes működéséhez ösztrogén és progeszteron hormonokra van szükség. A stresszfaktorok felelősek a kortizol nevű hormon fokozott termeléséért, amely csökkenti a fenti két hormon kibocsájtását, ez zavart okoz, ennek következménye lehet a gyengébb, pecsételő vérzés.

Lapozz a cikk folytatásáért!

Fotó: 123RF.com

Oldalak

Szólj hozzá Te is!