5 házi praktika megfázás ellen

Az ősz legnagyobb csapdája a szeszélyes időjárás: reggel, munkába menet jól esik a kötött sál és a csizma, délutánra viszont felmelegszik a levegő. Ilyenkor hajlamos az ember nekivetkőzni, hisz kellemesen simogatnak a napsugarak, ha azonban egy kicsit feltámad a szél, máris érezni, hogy hiába szép az idő, a nyárnak bizony vége van, és pillanatok alatt meg lehet fázni. A legtöbben ilyenkor azonnal gyógyszer után nyúlnak vagy bejelentkeznek az orvoshoz, enyhébb nátha esetén viszont nem szükséges ilyen drasztikus megoldásokhoz fordulni, elég, ha egy kicsit körülnézünk a konyhában.

Kamillás gőzölés

Köhögés vagy bedugult orr esetén kiváló megoldást nyújthat a kamilla. Ez az apró virág leginkább nyugtató és gyulladáscsökkentő hatásáról ismert. Nem csupán belsőleg, tea formájában segít a nátha leküzdésében, de inhalálni is lehet vele. Tegyünk egy edénybe 2-3 evőkanál szárított kamillavirágot, forrázzuk le, majd néhány percig hajoljunk fölé, és lélegezzünk mélyeket. Ez a módszer nem csak a köhögést csillapítja, de tisztítja a légutakat, így szüntetve meg az orrdugulást. A gőz a nyálkahártyának is jót tesz, ami ilyenkor a sok orrfújás miatt igencsak igénybe van véve.

Kamillatea

Egy csapott evőkanálnyi termést leforrázunk, 5 percig lefedve állni hagyjuk, majd ezt követően leszűrjük. Az ízesítésre a legjobb választás a méz, ez ugyanis amellett, hogy kiváló természetes édesítőszer, fertőtlenítő hatással is bír és rengeteg vitamint tartalmaz.

Fotó: fineartamerica.com

Oldalak