Egészség

Ez a menopauza 5 legfurcsább tünete, amiről még biztos nem hallottál: Érdekes dolgokra képes a női test

A menopauza jellemzően számos kellemetlen tünettel jár, beleértve a hangulatváltozásokat és a hőhullámokat. És talán még azt is hallottad, hogy alvászavarokat is okozhat. De vajon ismered-e a kevésbé ismert és szokatlan menopauza tüneteket?

Furcsa, szokatlan tünetek

Dr. Zeeshan Afzal, a Welzo, egy integrált egészségügyi platform orvosi munkatársa, amely termékenységi és menopauza-vizsgálatokra specializálódott. Több mint 14 éves tapasztalattal rendelkezik, klinikai tudományos háttérrel, beleértve a menopauza és tüneteinek témakörében végzett kiterjedt kutatásokat. Az egész a rendszertelen menstruációval kezdődik, amely idővel egyre ritkább lesz, és végül megszűnik. Amint a menstruációban bekövetkező változások elkezdődnek, ez azt jelzi, hogy az ösztrogénszint (véglegesen) csökken, és ennek következtében számos más fizikai tünet is jelentkezhet - többek között hőhullámok, éjszakai izzadás, hidegrázás, hüvelyszárazság, anyagcsere változás és még sok minden, azonban vannak nagyon furcsa tünetek is, melyek elsőre rémületre adhatnak okot, de jobb, ha tudod, hogy ez is csak a változókor része.

Égő száj szindróma Azt hiszed, ráharaptál a nyelvedre és ezért ég? Nem, ez valószínűleg Burning Mouth Syndrome - egy nem túl jól ismert, de kifejezetten kellemetlen menopauza és posztmenopauza tünet, amely Dr. Afzal szerint "fájdalmas, égő érzést okozhat a nyelvben, az ajkakban, az ínyben vagy a száj egyéb részein, amelyet a forró vagy fűszeres ételek súlyosbíthatnak". Ha ettől szenvedsz, nem fogsz látni semmi furcsát a szádban - erre a szindrómára jellemző az érzés, amely elváltozások vagy egyéb szájüregi rendellenességek hiányában jelentkezik -, de biztosan érezni fogod. Ha ezt tapasztalod, számos dolgot tehetsz, hogy enyhülést érj el: A jégkockák szopogatása és a savas ételek kerülése jó kiindulópont, de a Mayo Clinic orvosszakértői szerint a makacs esetek gyakran reagálnak a kognitív viselkedésterápiával, alfa-liponsav-kiegészítőkkel, antidepresszánsokkal vagy - ironikus módon - kapszaicinnel (többek között) történő kezelésre.
Kattints a további képekért!

Forrás: Purewow Fotó: 123rf

Oldalak

Video Szerelmi horoszkóp
Egészség
Sztárok
Noha a címlapokon ma már inkább fia, Charlie Sheen szerepel, a filmtörténelem szempontjából mégis Martin Sheen alkotott maradandóbbat, hiszen olyan klasszikus alkotásokban játszott, mint az...
Lifestyle
Ezt a gyakorlatot bárhol és bármikor könnyedén elvégezheted, de vigyázz, mert garantáltan megedzi az izmaidat!
Lifestyle
A rossz hír ugye az, hogy kánikula nem csitulni fog ezután, hanem még hosszú ideig velünk marad. Készülj fel a pokoli időjárásra!