Minden, amit a mikulásvirágról tudnunk kell – Elárulom a bevált trükkjeimet, amikkel egész évben gyönyörű marad

Már régóta mikulásvirág tulajdonos vagyok, azonban sajnos rendszeresen le kellett cserélni a kedvencemet, mert 1-2 hónap elteltével szinte mindig tönkrement. Most viszont már másfél éve büszkélkedhetem a csodás piros virágú növényemmel, és azt is elárulom, hogyan tarthatod meg te is a mikulásvirágot, és hogyan érheted el, hogy karácsonykor mindig virágozzon.

Eredete és múltja

A mikulásvirág, azaz a poinsettia Mexikóban őshonos növény, és az aztékok termesztették, méghozzá a tisztaság jelképeként. Leveléből piros festéket készítettek, de láz- és fájdalomcsillapításra is használták. Később a Taxco mellett élő Ferenc-rendi szerzetesek már az ünnepi körmenetükben is alkalmazták, aztán pedig Greenville-be is eljutott, ahová Mexikó első amerikai nagykövete telepítette be.

Ma már szinte mindenhol termesztik, és a hagyományos vörös virágú változaton kívül fehér, rózsaszín, lazacszínű és csíkos variációkban is beszerezhetjük az üzletekben. Gondozása azonban sajnos nem olyan egyszerű, de a következő trükkökkel biztosan évekig gyönyörűen mutat majd!

Első lépések

Először is az egyik legfontosabb, hogy a tökéletes növényt válasszuk ki, mert ha ezt tesszük, növelhetjük az életben maradási esélyét a lakásban. Jól nézzük meg az összeset a boltban, és amelyik már kicsit hervadt vagy esetleg sárgák a levelei, ne vásároljuk meg, mert valószínűleg az otthonunkban is csak néhány napig bírná. Inkább egy élénk zöld levelűt vigyünk haza, és a legjobb, ha be van csomagolva, vagy, ha csak nagyon rövid ideig van a hidegen, ha télen vesszük, mert különben nagy az esély arra, hogy megfázzon.

Miután azonban hazaértünk, még ne távolítsuk el a csomagolását, és ha tehetjük, ne vigyük be rögtön a legmelegebb helyiségbe, hanem hagyjuk kicsit mondjuk az előszobában az ablakban, vagy egy másik hűvösebb helyen. 1-2 nap után vegyük ki a fóliából, és tegyük az állandó helyére, ami lehetőleg világos, fénygazdag terület legyen, de távol a radiátortól, mert nem kedveli túlságosan a meleget, és a tűző naptól is tönkremehet.

Bármilyen jó ötletnek is tűnhet, ne tegyük ablakba, mert a kicsi huzatot se bírja, inkább rakjuk egy közeli polcra vagy asztalra. Azonban mindenképpen vegyük figyelembe, hogy kisállatok és gyerekek számára akár mérgező is lehet, tehát a legjobb, ha egyáltalán nem érik el a növényt.

A következő oldalon a gondozásról, az öntözésről és az újravirágoztatásról olvashatsz tuti tippeket! Klikk!

Fotó: pinknurseries.com, naticokegardens.com,

Oldalak

  • 1
  • 2

Szólj hozzá Te is!