Tényleg nem azért, de ha idén csak egy ajándékot kérhetnénk a fa alá, ez lenne az

Nem szokásom nagy dolgokat kérni karácsonyra, - meg úgy általában semmilyen alkalomra se, - de van, hogy úgy hozza az élet. Hát most úgy hozta. Méghozzá egy ASUS VivoBook S13 formájában. (x)

Teszt a lelke

Egy ideje foglalkoztatott már a gondolat, hogy lassan, de biztosan le kellene cserélni a laptopomat egy újabb darabra, de úgy igazán sem időm, sem pedig energiám nem volt körbenézni, és igazából nem is vagyok egy egyszerű eset, sajnos nem felel meg akármi. Éppen ezért nagyon megörültem, amikor az egyik nap egy ASUS VivoBook S13-al állított be a futár a szerkesztőségbe, szinte azonnal le is csaptam a tesztelési lehetőségre.

A készülék szűk egy hetet töltött nálam, és cserkészbecsszó, tényleg minden feladatot ezen végeztem el, így volt szerencsém munkahelyi és otthoni használat közben is kipróbálni. Mondanom sem kell, azóta is csak tesztelném...

Eszméletlen gyors

Mivel a munkámból kifolyólag szinte egész nap a gép előtt ülök, az íráson kívül pedig napi szintén végzek rajta grafikai feladatokat is, tényleg nem mindegy, hogy milyen laptopon dolgozom. Éppen ezért bármily meglepő, de több modell kipróbálása után (a legtöbb hölggyel ellentétben) számomra már nem a külső dizájn a legfontosabb választási szempont - bár meg kell hagyni, hogy a VivoBook S13 ebben is élen jár, de erről majd később, - hanem a gyorsaság.

Szeretem, ha a reggeli rohanás után (és főleg a jelenlegi év végi hajtásban) legalább a laptopom nem hátráltat a munkában és viszonylag gyorsan a rendelkezésemre áll, több munkafolyamatot is stabilan kezel, és nem kell várakoznom egy-egy parancs elindítása után. Namármost. Az S13 a gyors SSD tárolónak köszönhetően bekapcsolástól számítva kb. 6 másodpercen teljesen menetre kész, a legújabb, 8. generációs Intel® Core™ processzor pedig tényleg teszi a dolgát, mint a kisangyal, így több feladat egyidejű elvégzése és a multimédia-anyagok szerkesztése sem jelentett számára kihívást. Első körben tehát az alap elvárásaimnak azt kell, hogy mondjam teljesen megfelelt, de ezzel még korántsem értem a végére.

A legjobb útitárs

Mostanában elég sokat ingázom vonattal München és Budapest között, s mivel az utazásom ideje ezúttal pont egy szombati munkanapra esett, nem volt kérdés, hogy magammal vigyem-e legújabb szerzeményemet.

Már az indulás előtti estén kifejezetten pozitív tapasztalattal gazdagított "kis barátom", eddig ugyanis egy elég nagy 15.6"-os készülékkel utaztam, amivel sokszor gondot jelentett, hogy a bőröndömbe, vagy a kézitáskámba pakoljam, de egyik megoldást sem szerettem igazán, mert a bőröndben féltettem, a kistáskámban pedig rengeteg helyet foglalt el. Az S13 a maga 13.3"-jával és alig 1 kg súlyával viszont szinte észrevétlenül bújt meg a táskámban, így még bőven tudtam is pakolni mellé.

A vonaton gond nélkül tudtam dolgozni, stabilan kapcsolódott az ÖBB hálózatához, és az irodai szerverhez egyaránt, az akkumulátorideje pedig maga az álom, a 6 és fél órás út alatt ugyanis egyszerűen nem kellett hálózati töltőre tennem! Ami pedig a viszonylag kis méretet illeti, először azt gondoltam róla, hogy ami az előnye, pont az lesz majd a hátránya is, és munka után majd nem lehet rajta normálisan filmet nézni, de szerencsére ebben is csalódnom kellett.

Az ASUS VivoBook S13 egyik legtutibb eleme, hogy a keret nélküli, négy oldali NanoEdge kijelzőnek és a 4,3 mm-es vékony kávának köszönhetően a kijező 89%-a elérhető marad, így tulajdonképpen olyan, mintha egy 11"-os házba egy 13"-os kijelzőt tettek volna. Ez a filmnézés élményéből tehát az ég világon semmit sem vont le, a FullHD kijelző és az 1920x1080 px-es felbontás pedig olyan tűéles képet adott, amit még nem igazán láttam. A hangzása is több, mint rendben van, az ASUS SonicMaster ezúttal is zseniális.

Vagány és elegáns

Ami még nagyon tetszett ebben a kis készülékben, az az ErgoLift kialakítás. Ez tulajdonképpen annyit tesz, hogy felnyitáskor 2,5°-ban megdönti a billentyűzetet, így kifejezetten kényelmes gépelést biztosít. Ez a funkció egyébként még a nagy nyári melegek idején lehet kifejezetten hasznos, a billentyűzet megdöntése által a készülékház alján létrejövő extra légrés ugyanis a laptop hűtését is nagyban javítja.

A végén persze essen szó egy kicsit a külsőségekről is, hiszen a VivoBook S13 ezen a téren is hozza a márkától megszokott prémium minőséget. Az S13 jelenleg két változatban, rózsaarany és jégcsap arany színben érhető el, - nekem speciel ez utóbbihoz volt szerencsém, - ami ráadásul a billentyűzet körül kiegészítő szálcsiszolt borítással is rendelkezik, az igazán exkluzív megjelenésért.

Mindent összevetve az ASUS VivoBook S13 tényleg egy nagyszerű kis készülék, ami minden igényt kiszolgál, legyen szó munkáról, szabadidőről, vagy tökéletes karácsonyi ajándékról...

A cikkhez tartozó galéria: 

Oldalak

Szólj hozzá Te is!