Anyám, borogass - Ez a szakítások legfőbb oka manapság

Egy kutatás rávilágított, milyen okból szakítanak manapság a legtöbben. Az eredmény meglepő.

Okoseszközök és párkapcsolat

Meglepő eredményre jutott egy friss kutatás, amely arra kereste a választ, hogyan befolyásolja a mai fiatalok párkapcsolatát az okoseszközök használata. A dr. Zelena András (tanszékvezető docens, BGE) vezette csapat 2021 nyarán 18-23 év közötti – többségében nagyvárosi - fiataloknak tett fel kérdéseket, stílszerűen online formában.

A felmérés - amelyben arányos eloszlásban szerepeltek mindkét nem tagjai - a korábbi generációk számára egészen különös tanulságokra világított rá. A kutatás eredményeit a szakértő elsőként a Mindennapi Pszichológia Magazin (MiPszi) legújabb, aktuális számában hozta nyilvánosságra.

A frissen felnőtté vált, illetve húszas éveik elején járó megkérdezettek 52%-a nyilatkozott úgy, hogy elgondolkodna a szakításon, ha a párja nem adna kódot a telefonjához, okoseszközéhez. A mai fiatalok több mint fele számára tehát teljesen természetes elvárás, hogy a partnere pőrére vetkőzve, nyitott könyvként éljen a kapcsolatban.

Manapság a fiatalok körében elvárás, hogy bepillantást nyerjenek párjuk telefonjába

„A fényképeink, screenshot képernyőfotóink, Messenger, Viber, WhatsApp, vagy SMS üzenetváltásaink a legintimebb titkainkba engednek betekintést. Elárulják, hogy hol fizettünk bankkártyával, illetve, hogy a napi mozgásunk leírása összhangban van-e az általunk elmondottakkal” – mondta dr. Zelena András. „Egy hűtlenség után kutató partnernek az is árulkodó lehet, mennyi időt töltünk a különféle chat-alkalmazásokban” – tette hozzá a kutatás vezetője.

Cikkünk folytatódik, lapozz.

Fotó: 123rf.com

Oldalak

  • 1
  • 2