Mi az a szex-szomnia?

Egy új fogalommal találkoztam a minap, mégpedig a szex-szomniával, ami annyit tesz, hogy a beteg az alvás egy bizonyos szakaszában, álmában szexet csikar ki valamilyen formában a közelben lévő partnertől.

 
Sokan erre rávágják, hogy ebben mi lehet rossz, hiszen a szexben nincsen semmi rossz. Sőt szeretkezni egy isteni dolog! Közelebbről vizsgálva azonban a dolgot nem is olyan vicces annak, aki ilyen betegségben szenved, még pedig azért is, mert ez egészen pontosan azt jelenti, hogy az éppen nyugodtan szundikáló partnered egyszer csak rád veti magát és könyörtelenül szexet követel, akármilyen áron is adod azt. Másnap pedig a legnagyobb békességben ad neked egy puszit, mivel ő maga nem tud erről semmit, hiszen aludt és nem emlékszik semmire.
 
Ennek a fura betegségnek két leggyakoribb esete a partnerrel való közösülés és az alvás közbeni maszturbáció. Mind kettő elég kellemetlen helyzeteket tud előidézni. Persze akadnak olyan esetek is ahol kifejezetten élvezetes mind két fél számára ez a „álombeli együttlét”.
 
Az alvás közbeni légyottokban szenvedőkkel csak 2005-ben kezdtek el foglalkozni, az Amerikai Alvástudományi Akadémián. Nehezíti a dolgot az is hogy az esetek többségében szégyenérzetet vált a betegből és nem tudja, mitévő legyen. Sokkal több a névtelen megnyilvánulás az interneten, mint az orvosok által feljegyzett esetek száma. Az alvási rendellenességekkel foglalkozó központokban a regisztráltak száma 7,6 százalékos arányt mutat. Valamint még azt sikerült felmérniük, hogy a férfiaknál nagyobb arányban mutatkozik, mint a nőknél.
 
Hogyan is lehetséges ez? Ez a fajta szexuális együttlét a mély alvást követő fázisban következik be, mikor a test már szabadabban mozog. Míg az álmainkra általában vissza tudunk emlékezni, az alvás közbeni szexre akkor kerül sor, amikor az agy azon része, mely a magasabb rendű gondolatokért, tetteink elbírálásáért felelős, inaktív, de a primitív életfunkciókat (evés, szex) irányító rész éber. Egy egészséges ember végighalad mind az öt fázison, de a szex-szomniával küzdő emberek megragadnak az ötödik szakaszban. 
 
Az alvást öt szakaszra lehet felosztani:
1. éber alvás (amikor álomba merül az ember),
2. könnyű alvási periódus (az a szakasz, melyben a legtöbbet töltjük),
3. mély alvás (rendkívül lassú agyhullámok jellemzik),
4. legmélyebb alvási fázis (ebből a legnehezebb felébreszteni valakit,
ezen a szinten fordul elő az alvajárás),
5. rémálom fázis (itt fordul elő az alvás közbeni szex).
 
Elég komikusnak tűnő betegség elsőre, de koránt sem az, hiszen a sok vicces történet mellet akadnak sajnos olyan esetek amikor bántalmazásra vagy esetleg erőszak tevésre került sor. Angliában történt egy olyan eset házibuli alkalmával, hogy az egyik meghívott férfi vendég igen csak a pohár fenekére nézett és leheveredett egyik szobába a kanapéra, ahol egy a szintén buliban résztvevő hölgy az igazak álmát aludta illuminált állapotban. másnap annyit vett észre a férfi, hogy mikor kiment a mosdóba egy óvszer volt rajta. Nem hagyta ennyiben a dolgot és elkezdett kérdezősködni a buliban résztvevőktől.

Azonban hamar szembesült azzal a ténnyel, hogy a buliban megerőszakoltak valakit, aki el is ment a rendőrségre. Ő ekkorra már biztosan tudta, hogy csak ő lehetett. Sikerült később bizonyítania egy orvos segítségével, hogy ő valójában eme furcsa és eddig alig ismert betegségben szenved és nem felelős tettéért. Nyilván ez a férfi számára is új keletű volt, hisz eddig nem jelentkezett nála hasonló dolog.

 
Mára már az orvosok szerint jól kezelhető a különböző generikus antidepresszáns készítményekkel,
persze azt sem kell elfelejteni, hogy a betegség kutatása még gyerekcipőben jár, s az orvosok még nincsenek teljesen tisztában a kiváltó okokkal. Eddig úgy tűnik, a szex-szomnia genetikai úton
öröklődik, de stressz, depresszió és alkoholizmus is kiválthatja.
 
 
 

Oldalak

Egészség
Lehet sokan örülnek neki, hogy hamarabb kopogtatott be a jó idő, de így az allergiások egy elég durva szezonra készülhetnek. Az sem kizárt, hogy sok új beteg fog megjelenni.
Sztárok
Az uralkodó rákbetegsége miatt a Mirror értesülései szerint rájött arra, hogy túl rövid az élet, ezért drasztikus lépést tervez, ami megváltoztathatja az egész királyi család életét.
Utazás
Az Egyesült Államok izraeli nagykövetsége pénteken figyelmeztette alkalmazottjait és családjaikat, hogy ne hagyják el Tel-Avivot és környékét, Jeruzsálem és Beér-Seva határát, miután Irán...