Utánajártunk, tényleg meddőséget okoz-e a koronavírus elleni vakcina

Te hallottál már róla, hogy meddőséget, terméketlenséget okoznak a koronavírus elleni vakcinák? Meglepő lenne, ha nem, hiszen hónapok óta futótűzként terjed az interneten a hír, amit most külföldi szakértők is kommentáltak.

Álhír terjed a neten: meddőséget okoznak a vakcinák?

Az elmúlt hónapokban számtalan pletyka felröppent a koronavírus elleni vakcinákkal kapcsolatban. Ezeknek egy része igaz, a másik része viszont nem. De hogy hogyan szűrjük ki, hogy mi az amit elhihetünk? A kérdés nem egyszerű, egy azonban biztos, az alapos utánajárás alapvető kulcsa a probléma megoldásának.

Az egyik leggyakoribb tévhit, hogy a koronavírus elleni vakcinák meddőséget okoznak. Sajnos, ez a megállapítás oly annyira elterjedt a közösségi oldalaknak köszönhetően, hogy nők milliói tagadják meg az oltást emiatt, pedig a megállapítás mögött a szakmai féltékenység áll - fedezte fel a Reuters.

Körülbelül fél évvel ezelőtt, egy petíciót indítottak, hogy tiltsák be a koronavírus elleni vakcinákat. Kérelmük oka az volt, hogy véleményük szerint, a védőoltások meddőséget okoznak. Bizonyítékokkal nem támasztották alá a megállapítást, azonban igen masszív kampányt folytattak, hogy elérje célját a kérés.

Nem érkezett válasz a megkeresésre, pár héttel később pedig engedélyt kapott a Pfeizer COVID-oltása. A történet pikantériája, hogy a petíció indítója, Michael Yeadon 1995 és 2011 között a Pfeizer alelnöke volt. Később távozott a cégtől, és saját üzletbe fogott, amelyet rövidesen értékesített is, a Novartis vásárolta fel a bizniszt 325 millió dollárért.

Az interneten tehát szélsebesen terjedt a hír, melyet semmi nem támasztott alá: a vakcináktól terméketlenek leszünk. Pár héttel később az orvosok is jelezték, egyre több beteg érdeklődik a vakcinák gyermekvállalásra gyakorolt hatásáról. Januárban pedig egy felmérést is készítettek a még nem beoltott emberek egy csoportjával, akkor a megkérdezettek 13%-a nyilatkozta azt, hogy hallott már róla, hogy az oltás meddőséget okozhat.

Yaedon-nál bevett szokás, hogy nem nyilatkozik, nem reagál a megkeresésekre. Kicsit hergel, aztán eltűnik.

Lapozz, a cikk folytatódik!

Oldalak