Így változtak szexuális szokásaink

Szexuális szokásaink folyamatosan alakulnak. Ha jól megfigyeljük, a század elejét ábrázoló filmekben a lányoknak még a bokájukat se volt szabad megmutatni. De mikor, és miért váltunk gátlástalanná a mutogatás és a szex terén?

'60
Ekkoriban jöttek divatba a fogamzásgátlók, így a terhesség miatt nem kellett nagyon aggódni. Az évekig nagyon veszélyes szifiliszre is van már megoldás. Az élet tökéletesnek tűnik a hippi társadalomban, Yoko Ono és John Lennon mindenki példaképe.

'70
Ekkoriban szinte divat lett melegnek lenni. Többé már nem kellett titkolóznia annak, aki saját neméhez vonzódott, sőt, aki felvállalta, azt imádták. Mind a két nem John Travoltáért rajong a Grease-ben, így nagyon sokan kezdenek el táncolni úgy, mint ő a Szombat esti lázban. Beindul a pornóipar is, ami még kedveltebbé teszi az így is nagyon szabad szexet. Farrah Fawcett a csúcsra tör, szinte minden címlapról ő néz ránk. A hetvenes évek végén már megjelenik az AIDS is a szexuális forradalomnak köszönhetően, de még nem ismerik fel a betegséget, így a későbbiekben még veszélyesebbnek bizonyul majd.

'80
Hívhatnánk úgy is az 1980-es éveket, mint Madonna fénykorát. A mellek fedetlenek, de Madonna pusztító csapást mér mindenkire, aki soha nem volt az a szégyenlős fajta. Az akkor még heterónak vélt George Michael bomba is ekkoriba robban, ugyancsak az AIDS 1984-ben. A betegségnek köszönhetőn az emberek szexuális étvágya visszaesik, de az óvszergyártás jelentősen megnövekedik a fogyasztásnak köszönhetően.

'90
Hollywoodban a filmeseket nem foglalkoztatja az AIDS, már ekkoriban is tudták, hogy bármi történjék, szexszel ellehet adni egy filmet. Ennek hatására készül el az Elemi ösztön is, ami szinte kultuszfilmé válik. Az évtized elején Freddie Mercury meghal hedonista életének köszönhetően, Madonna pedig mindenhol az óvszer használatra hívja fel a figyelmet. Mondhatni, ekkoriban válik a szex igazán üzletté. Már nem csak a pornó és az óvszer, de a szexuális szolgáltatás is megvásárolható.
 

Oldalak

Szólj hozzá Te is!