Hitted volna? Ezek az okok húzódnak meg a társfüggőség mögött

A társfüggőség és a kapcsolatfüggőség ugyanolyan szenvedélybetegség, mint a drog, alkohol vagy szerencsejáték, amiből ki lehet gyógyulni. Mint ahogyan egy drogos sem fordul segítséghez, ezek a nők sem. Keveset beszélünk róla, pedig nagy kaliberű társadalmi problémák vezethetők vissza ezekre a betegségekre.

A két fogalom között különbség van

A kapcsolatfüggők nem csupán nő-férfi viszonyban állhatnak egymással. Lehet ilyen viszony főnök-alkalmazott vagy szülő-gyerek között is. Szexről ez esetben természetesen nincs szó, abszolút csak viszonykapcsolat. Míg a társfüggőség nő és férfi közötti viszony. Egyenjogúság és kölcsönösség, ezek elengedhetetlenek. Egy harmonikus kapcsolatban mindkét fél ugyanannyit fektet a kapcsolatba, majd a kapcsolati tőke babérjait is együtt és azonos arányban aratják le.

A társfüggőség

Tetszik az oldal?
Nyomj itt egy nagy
Tetszik-et és gyere
máskor is!
A családon belüli erőszak receptjében is gyakran szerepel társfüggő nő. A társfüggőség lényege, hogy a nő párja mögül kilépve sebezhetőnek, tehetetlennek érzi magát. A baj az, hogy ezek azok a nők, akik épp gyengeségüknek köszönhetően problémás férfit választanak, akik nem segítik a betegséggel küzdő nőt, hanem csak jobban belenyomják ebbe az érzésbe, uralkodnak rajta.

Elképzelhető, hogy a kapcsolat kialakulásánál a nő még nem volt az, hiszen már tudjuk a fentiekből, hogy ez némi verbális erőszakkal és lelki terrorral a férfi kihozhatja azt a legtöbb nőből. A nőt a saját gyengesége és erőtlen vagy erőtlenné tett lelke sodorja egyre mélyebbre a bántalmazó férfi karjába. Fel nem ismerés jellemzi őket!

Ez a betegség magyarázatot adhat sok esetben arra, hogy a nő miért hagyja, hogy férje sakkban tartsa, miért nem mer lépni. Most már tudjuk, hogy nem, nem mer, hanem nem is akar, hiszen férje nélkül senkinek érzi magát a történtektől függetlenül.

Nem minden bántalmazott nő társfüggő, körülbelül minden másodiknál figyelhető. A betegség többnyire gyerekkori problémához vezethető, hogy a beteg nem kapott elég szeretetet otthon, vagy túlságosan féltették, így nem alakult ki benne az önállóság és a feladatmegoldó képesség. Nem érzik, hogy ők betegségben szenvednének, így látják normálisnak. Ha valami oknál fogva kitudódik, hogy a férfi miként bánik párjával, akkor a nő sok esetben megvédi bántalmazóját és magát okolja a történtekért. Úgy véli, ezt érdemli.

Bántalmazzák valamelyik szerettedet? Így ismerheted fel a családon belüli erőszakot

Oldalak