Győzd le a féltékenységet!

A kapcsolatok többségében valamilyen formában megjelenik a féltékenység. Amíg nem rendszeres és nem hisztérikus formában üti fel a fejét, addig még egészséges határok között mozog. Azonban ezt a határt könnyű átlépni, ami még a legharmonikusabb kapcsolatot is alááshatja.

Lassan ölő méreg
A túlzásba vitt féltékenység rombolja a kapcsolatot, mindkét fél szenved tőle. A féltékeny ember figyelme egy pillanatra sem lankad, mindenben a kétes jeleket keresi. Ellenőrzi párja telefonját, üzeneteit, zsebeit, hátha talál valamit.

Nincs egy szusszanásnyi nyugalma sem, a legképtelenebb összeesküvés-elméleteket szövi folyamatosan, ezzel marcangolva saját magát is. Legszívesebben bezárná párját egy kalitkába és jó messzire dobná a kulcsot – és tulajdonképpen ez történik. A partner szenved szabadsága korlátozásától, a féltékenységi jelenetektől. Nem cselekedhet anélkül, hogy ne lenne számon kérve, meggyanúsítva. Egy idő után terhes számára az is, hogy folyamatosan bizonygatnia kell hűségét és szerelmét. 

Nincs mese: a túlzásba vitt féltékenységgel nemhogy megakadályozzuk, hanem elősegítjük, hogy párunk más karjai között találja meg a boldogságot. A pohár lassan betelik, a partner olyan kapcsolatot fog keresni, amelyben nyugodtan élhet.

Mit tegyünk?
Amikor elönt minket a féltékenység, vonuljunk félre és gondolkozzunk el azon, vajon mennyire megalapozott a gyanúnk. Lehet, hogy csak bolhából csinálunk elefántot. Érdemes megint vitatkozni és neheztelni? Próbáljunk nyelni egy nagyot és csendben maradni, ne mutassuk ki, mennyire sértettnek érezzük magunkat.

Fordítsuk meg a szituációt! Biztosan mi is szoktunk beszélgetni, nevetgélni ellenkező nemű emberekkel. Mi hogyan reagálnánk, ha állandóan magyarázkodnunk kellene emiatt?

Gondoljunk arra, hogy párunk nem véletlenül választott minket és annak is megvan az oka, hogy még mindig mellettünk van: minket szeret. Viszont jól eshet neki mások közeledése. Ebből még nem következik az, hogy eldobja vagy kockáztatja azt, ami jól működik. Legyünk büszkék arra, hogy mások is érdeklődnek iránta, mert ez azt jelenti, hogy irigyelt helyzetben vagyunk.

 

Beszéljük meg a problémákat!
Amennyiben mégis úgy érezzük, hogy meg kell beszélnünk párunkkal a történteket, azt négyszemközt, higgadtan, ne számon kérően tegyük. Mondjuk el, hogy mi a probléma, mi az, amin szeretnénk, ha változtatna. Ha nem követelőzünk, biztosan figyelembe veszi kérésünket és igyekszik úgy viselkedni, hogy ne adjon okot arra, hogy rosszul érezzük magunkat. 

Tudatosítsuk magunkban: ha valaki menni akar, azt nem tudjuk megakadályozni. Élvezzünk ki minden egyes közösen töltött percet, kerüljük a felesleges vitákat.

Igyekezzünk párunk kedvében járni, szervezzünk kettesben programokat – a közös élmények erősítik a köteléket. Egyszóval: tegyünk meg minden tőlünk telhetőt annak érdekében, hogy elejét vegyük párunk hűtlenségének! A többi már nem rajtunk múlik.
 

Oldalak