A leggyakoribb szakító okok

Megszerezni könnyű, megtartani nehéz - így szól egy régi bölcsesség. Összeszedtünk, melyek lehetnek egy párkapcsolat leggyakoribb buktatói.

Egy kapcsolat két emberen múlik. Ahhoz, hogy működjön, mindkét félnek szükséges áldoznia a párkapcsolatok oltárán. Sokszor előbukkanhatnak olyan érzések, olyan okok, amelyek - amennyiben nem elég stabil a viszony - könnyen kimondatják a végső szót.

Kihűlt érzelmek
Az első számú szakítóok. Téves, hogy a férfiakra sokkal jellemzőbb, mint a nőkre - mindkét nem érezheti úgy; nem éri meg, hogy több energiát őröljön a kapcsolatba, esetleg úgy gondolja, megromlott a viszony közöttük.

A szerelem elmúlása nem jelent egyet a párkapcsolat végével. Ha sikerül a kölcsönös szeretetet és tiszteletet fenntartani, akkor egy új, esetleg még magasabb szintre léphet a viszony. Ha azonban egyre gyakoribbak a veszekedések, egyre intoleránsabbaká válnak a párok, a régi szokások idegesítővé válnak, avagy a kommunikáció nem működik a két fél között, akkor sajnos érdemes átgondolni, megéri-e a folytatást.


Bizalom elvesztése
Amíg megvan, szinte észre sem vesszük, amikor eltűnik, akkor annál inkább. A párkapcsolat alappillére, szokás mondani. Lehet egy semminek tűnő csók, egy egyéjszakás kaland, egy ártatlannak tűnő hazugság, egy ismeretlentől érkezett levél - mindenkinél mást és mást jelent. Ha a bizalom egyszer elveszett, visszaszerezni nem könnyű, sokszor pedig sajnos lehetetlen is. Ebben az esetben is fontos a két fél közötti kommunikáció, valamint nem árt, ha önmagába néz a bizalmát vesztett fél is: mit rontott el? Hogyan juthattak idáig? Mindkét fél kemény és tudatos munkáján múlik, folytatódhat-e a viszony.

 

Megszokottság
Minden nap ugyanaz a forgatókönyv: reggel együtt kelés, este közös tévézés. Próbáljatok meg időt szakítani magatokra! Járjatok el kiállításokra, moziba, keressetek közös új hobbikat, például iratkozzatok be egy főzőtanfolyamra mindketten!

Nem kell gyökeresen felforgatnotok eddig bejáratott életeteket, de igyekezzetek mindig valami kis újdonsággal meglepni a másikat, ezzel is kimutatva, mennyire fontos nektek.

 

Távolság
Ahhoz, hogy egy kapcsolat jól működjön, egyáltalán létrejöhessen, szükség van férfi és nő együttes jelenlétére. Kivétel erősíti a szabályt: ellenkező esetben is lehetséges a dolog, viszont sokkal nehezebb - mind gyakorlatban, mind érzelmekben. A testi intimitás hiánya rányomja a bélyeget a viszonyra, a nehezen kivitelezhető kommunikáció pedig tovább rontja azt. Természetesen a mai technikával, valamint a két fél közös akaratával áthidalható ez a probléma is. Kérdés, hogy meddig.

 

Szex
A jó szex képes megtartani hosszútávon egy párkapcsolatot. Történjen bármi, ha a kémia hosszú évek után is működik, akkor nem hagyja hidegen sem az ágyat, sem pedig az érzelmeket. Ahogy egyre bensőségesebbé válik a viszony, úgy alakul a szexuális élet is egyre jobban. Ez így igaz ellenkező esetben is: a nemi élet csökkenése akár az érzelmek kihűlését is okozhatja, és fordítva. Ez esetben igaz a mondás: a változatosság bizony tud gyönyörködtetni!

 

Oldalak

Szólj hozzá Te is!